Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

29. októbra 2005

Ceny cukru pochovajú jeho výrobcov



Či budeme o tri roky v ošiali kupovať lacný cukor na kilá, nevieme. Odborníci sa atiaľ v tejto otázke rozchádzajú.



Zdieľať
        V jednom sa však zhodnú takmer všetci. Slovenská výroba sa po prijatí reformy trhového režimu s cukrom určite zníži. Pre Európu nastanú nové poriadky a o slovo sa prihlási lacný dovoz z rozvojových krajín. Aj keď si kúpime cukor za dobrú cenu, pravdepodobne už nebude slovenský.  

V tomto roku má Európska únia definitívne schváliť reformu trhového režimu s cukrom. Podľa mnohých odborníkov cukor v Európe výrazne zlacnie nielen pre výrobu, ale aj pre domácnosti. Na druhej strane ani Brusel netají, že výroba cukru v EÚ výrazne poklesne a v niektorých krajinách sa prestane vyrábať úplne.
S pripravovanou reformou zásadne nesúhlasí aj člen predstavenstva Slovenských cukrovarov Dušan Janíček. „Posledný návrh, ktorý predložila komisárka Eischler Boyleová, je pre slovenský cukrovarnícky priemysel neprijateľný. Drastické zníženie cien cukru a cukrovej repy môže v priebehu
3 rokov ohroziť celé toto odvetvie u nás.“ Podobný názor má aj výkonný riaditeľ Slovenského cukrovarníckeho spolku Róbert Straka. „Pripravované zmeny pravdepodobne znížia slovenskú výrobu natoľko, že prestaneme byť vo výrobe cukru sebestační.“
Slovenská spotreba sa v posledných rokoch pohybuje okolo 180- až 190-tisíc ton a výroba kolíše od 220- do 240-tisíc ton. Desať percent domácej spotreby môžu naše cukrovary vyviezť s dotáciou EÚ. Zvyšnú produkciu už musia pri prípadnom exporte dotovať samotné cukrovary.
Reformu odôvodňuje Brusel drahým európskym cukrom, ktorý je o dve tretiny drahší oproti svetovým cenám. Systém zatiaľ môže fungovať iba vďaka vysokému clu vo výške 280 percent pri dovoze cukru do únie.
Súčasný návrh reformy počíta so znížením výkupných cien cukru o 39 percent a cukrovej repy o 42 percent. K tomuto stavu by malo prísť o tri roky a ceny sa začnú znižovať už v budúcoročnej cukrovarníckej kampani. Ukončenie reformy by malo v roku 2009 až 2010 znížiť cenu cukru v Európe zo súčasných 632 eur za tonu na 385 eur.
Európska výroba by mala klesnúť zhruba o sedem miliónov ton ročne a chýbajúca produkcia sa nahradí dovozom z rozvojových krajín. Podľa hovorkyne ministerstva pôdohospodárstva Kataríny Czajlikovej je reforma v súčasnosti predmetom intenzívneho rokovania orgánov Rady EÚ a Slovensko sa usiluje o dosiahnutie takého riešenia, ktoré by u nás zachovalo cukrovarníctvo aj v budúcnosti.
Pripravované zmeny však víta slovenská výroba, ktorá používa cukor do svojich výrobkov. Už dnes je jasné, že výrobcovia, ktorí používajú cukor ako strategickú surovinu, na reforme ušetria. Aj spotrebiteľ, by pri ich produktoch mal pocítiť určité zlacnenie. Druhá vec je cena samotného cukru v obchodoch. Podľa viacerých slovenských odborníkov však k dramatickému zníženiu cien cukru v obchodoch nedôjde. „Možno v prechodnom období áno, ale po vyrovnaní trhu sa ceny podľa môjho názoru stabilizujú,“ zakončil Janíček.

Nadbytočný cukor treba zlikvidovať
Začiatok reformy na trhu s cukrom už avizuje aj pátranie Bruselu po jeho nadmerných zásobách v jednotlivých krajinách. V uplynulých dňoch dostalo 1 328 slovenských subjektov rozhodnutie o likvidácii nadbytočných zásob cukru. Firmy musia podľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry do konca novembra zdokumentovať, ako zlikvidujú prebytočné zásoby a k ich likvidácii musí prísť do konca januára 2006. Prebytočné zásoby cukru u nás predstavujú podľa Bruselu 10,2-tisíc ton.

(mat)
Martin Augustín


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Keď je mama otcom a otec mamou
<< predchádzajúci článok
Kukláči odvliekli predsedu súdu! Škandál