Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

05. apríla 2007

Kontrolóri pokutovali cukrárov za zlú hygienu



Najčastejším dôvodom na uloženie pokuty Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) bola zlá hygiena prostredia ako aj osobná hygiena pracovníkov vo výrobniach a predajniach ...



Zdieľať

BRATISLAVA 5. apríla (WEBNOVINY) - Najčastejším dôvodom na uloženie pokuty Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) bola zlá hygiena prostredia ako aj osobná hygiena pracovníkov vo výrobniach a predajniach cukrárskych a lahôdkarských výrobkov. Kontrolóri si od 29. marca do 3. apríla v predajniach a výrobniach týchto výrobkov posvietili hlavne na mäkké cukrárske výrobky so šľahačkou, žĺtkovou, bielkovou, maslovou, smotanovou alebo pudingovou náplňou a iné výrobky s tekutou alebo polotuhou náplňou. Zároveň svoju pozornosť zamerali na lahôdkarské výrobky, akými sú šaláty miešané s majonézou i bez majonézy, zo surovej zeleniny, s mäsovou zložkou, plodov mora, rôzne druhy nátierok napr. z bryndze a syra a ostatné druhy lahôdkarských výrobkov. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ ÚVZ SR Ivan Rovný.

Kontrolóri z 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva uložili na mieste 134 pokút za 97 000 korún. Až 54 pokút v hodnote takmer 37 000 korún uložili za nedostatky pri výrobe cukrárskych výrobkov. "Ďalej bolo uložených 385 opatrení na odstránenie zistených hygienických nedostatkov, z toho 154 v prevádzkach s výrobou cukrárskych výrobkov. Plnenie opatrení budú orgány verejného zdravotníctva kontrolovať," informoval Rovný.

Podľa Rovného boli najčastejšie zistené nedostatky v prevádzkovej a osobnej hygiene, v nedodržiavaní požadovaných teplôt pri skladovaní výrobkov v chladiacich zariadeniach, nedostatky pri skladovaní potravín určených na výrobu výrobkov, nedostatky v označovaní výrobkov, najmä porušenie dátumu spotreby a chýbali tiež doklady o odbornej spôsobilosti zamestnancov. Hygienické a skladovacie nedostatky sa v najvyššom počte vyskytovali v prevádzkach pri výrobe cukrárskych výrobkov. Zdravotníci sa pri odoberaní vzoriek zamerali aj na zisťovanie prítomnosti prevažne nepatogénnych foriem mikroorganizmov, ktorých výskyt súvisí so zlou hygienou.

SITA


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Kosovský parlament prijal Ahtisaariho plán
<< predchádzajúci článok
Predseda českého senátu ocenil miestneho poslanca M. Drobného