Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

16. septembra 2011

Únavu ľahko porazíte pestrou stravou



Po dovolenkovom teplom lete prichádza na rad jeseň, ktorá je pre väčšinu ľudí spojená s narastajúcou únavou. Bojovať proti nej sa dá pravidelným pohybom, aktívnym životným štýlom, zdravým ...



Zdieľať
bez nazvu BRATISLAVA 16. septembra (WEBNOVINY) – Po dovolenkovom teplom lete prichádza na rad jeseň, ktorá je pre väčšinu ľudí spojená s narastajúcou únavou. Bojovať proti nej sa dá pravidelným pohybom, aktívnym životným štýlom, zdravým spánkom, ale najmä pestrou stravou.



Základným kameňom sú vitamíny a minerály

Prioritou pri boji s únavou a vyčerpaním je dostatočný príjem vitamínov a minerálov. Každý z nich zohráva v tele svoju špecifickú úlohu. Kým niektoré posilňujú imunitu (selén, zinok, vitamín A a C), iné podporujú pevné kosti (vitamín D, K, vápnik, magnézium a mangán) či zdravú pleť (vitamín A, C, biotín a niacín). Každý z nás by mal denne zjesť aspoň pol kilogramu ovocia a zeleniny.


Mlieko pre zdravé kosti

Mlieko a mliečne výrobky nie sú len zdrojom bielkovín, ale aj dôležitého vápnika, fosforu, horčíka, draslíka, sodíka a stopových prvkov železa, zinku a medi. Nedostatok vápnika má nepriaznivý vplyv na vývoj kostí a zubov a čoraz častejšie sa prejavuje rednutím kostí - osteoporózou. V prípade mliečnych výrobkov nie je dôležité množstvo, ale pravidelnosť ich prítomnosti v každodennom jedálničku.


Poklad pre ľudský organizmus – ryba

Ryby dodávajú telu okrem kvalitných bielkovín a tuku s obsahom polynenasýtených omega3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú tiež proti depresii, aj vitamíny rozpustné v tukoch a minerálne látky. Treba si však dávať pozor na konzumáciu rýb, ktoré žili v znečistených vodách, najčastejšie ide o mečúňa, žraloka a makrelu kráľovskú. Naopak bezpečné sú treska, losos, sardinky, pstruh, platesa, ančovičky, makrely (okrem vyššie spomenutej kráľovskej), ako aj krevety a mušle. Jednostrannému nadmernému zaťaženiu cudzorodými látkami možno predísť striedaním rôznych druhov rýb. Rybacie mäso by malo byť súčasťou našej stravy aspoň raz týždenne.


Strukoviny pre zdravie aj krásu

Strukoviny odborníci odporúčajú ako prevenciu nadváhy. Po ich konzumácii hladina glukózy pomaly stúpa a nezvýši sa prudko ako pri iných potravinách. Vysoký obsah vlákniny v strukovinách znižuje cholesterol a odvádza z tela toxíny, čím chráni telo pred rakovinou čriev. Strukoviny obsahujú aj veľa vitamínov zo skupiny B, ktoré chránia zrak, sliznice a nervy, a tak predchádzajú vzniku neuróz, depresií a stresu. Minerály ako draslík, vápnik, horčík, železo a nukleové kyseliny, ktoré sa v strukovinách tiež nachádzajú, navyše regenerujú celý organizmus. Živiny prítomné v strukovinách sú dôležité pre zdravú pleť a vlasy, krvný obeh a obranyschopnosť. Mali by byť súčasťou stravy aspoň raz za týždeň.


Posilnime sa železom z mäsa

Dva až tri razy do týždňa by na tanieri nemalo chýbať mäso. Okrem kvalitných bielkovín je pre organizmus zdrojom celého spektra vitamínov, najmä zo skupiny B. Mäso je tiež hlavným zdrojom železa, preto má veľký význam v prevencii chudokrvnosti. Organizmus totiž využije z mäsa podstatne vyššie množstvo železa ako z rastlinných zdrojov. Mäso obsahuje aj ďalšie minerálne a stopové látky ako zinok, horčík, fosfor, vápnik, selén, meď, chróm a jód, ktoré zabezpečujú množstvo metabolických procesov, optimálny rast a psychický vývoj, a preto sú dôležité najmä pre deti.


Nech je zo stolovania pôžitok

Ak už prijímame v potrave dostatočné množstvo vitamínov, minerálov či bielkovín, nemali by sme to nášmu telu pokaziť prejedaním sa či prirýchlou konzumáciou všetkého, čo máme na tanieri. Jedlo treba starostlivo prežuť a užívať si túto chvíľu. Hoci tekutín, predovšetkým vody, bylinkových čajov a čerstvých štiav, by sme denne mali prijať aspoň 1,5 litra, jedlo zapíjať nemusíme. Pri dlhšom prežúvaní ani nebude treba. Dôležité je tiež riadiť sa heslom: Radšej jesť často a málo, ako zriedka a veľa.


Každé jedlo nech zaplatia svaly

Každá potrava, najmä živočíšna, by sa mala v prírode získavať fyzickou námahou. Moderný svet nás zbavil tejto základnej nevyhnutnosti a narušil tak prirodzenú spravodlivosť potravinovej odmeny. Za to teraz platíme nadváhou a kardio-vaskulárnymi ochoreniami. Keď však za každé jedlo zaplatia naše svaly, vrátime sa k ľudskej prirodzenosti a odmenou za to bude nie len zdravie a krása tela, ale vďaka endorfínom vyplavovaným pri telesnej námahe aj radosť a pocity šťastia.

Spracované podľa archívu agentúry SITA a webových stránok www.babetko.rodinka.sk a www.monada.sk.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Moslimovia sa už vo Francúzsku nemôžu modliť na ulici
<< predchádzajúci článok
Cena práce v SR stúpla rýchlejšie, ako bol priemer EÚ