Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zo zahraničia

16. decembra 2005

Repkový olej je zdravší



Repkový olej rovnako dobre chráni srdcovo-cievny systém ako olivový, pričom nemá takú intenzívnu chuť, a preto ho môžu používať aj ľudia, ktorým chuť olivového oleja prekáža.



Zdieľať
Tvrdí to profesor Thomas Budde, šéf Kliniky internej medicíny a kardiológie Alfrieda Kruppa v nemeckom Essene.
Repkový olej obsahuje podľa neho asi 60 % jednoduchých nasýtených rastlinných tukov, čo veľmi priaznivo vplýva na vybalancovanie cholesterolu v krvi - zvyšujú podiel „dobrého“ HDL-cholesterolu a znižujú hladinu „zlého“ LDL-cholesterolu. Okrem toho je repkový olej bohatý na tzv. omega-3 mastné kyseliny, ktoré chránia srdce a cievy. Preto a kvôli vysokému obsahu vitamínu E je repkový olej súčasťou vyváženej výživy. Navyše je trvácny a pri vyprážaní nesmrdí, tvrdí profesor Budde.

 (apl, int.)


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Palestínsky premiér rezignoval
<< predchádzajúci článok
Eures: Najviac sa vraždí v Pobaltí!