Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

28. septembra 2008

V novom vínnom závode v Modre spracúvajú prvú úrodu hrozna



Od hrozna z lokalít Modry a Vištuka, ktoré spracúva nová vinárska spoločnosť IN VINO a.s., sa očakáva výborná kvalita, povedal pre agentúru SITA predseda predstavenstva spoločnosti Milan ...



Zdieľať
BRATISLAVA/MODRA 28. septembra (WEBNOVINY) - Od hrozna z lokalít Modry a Vištuka, ktoré spracúva nová vinárska spoločnosť IN VINO a.s., sa očakáva výborná kvalita, povedal pre agentúru SITA predseda predstavenstva spoločnosti Milan Lančarič. "Zatiaľ sme veľmi spokojní, pretože najnižšia cukornatosť bola v kategórii neskorý zber alebo výber z hrozna, odrody Pálava a Tramín majú cukornatosť viac ako 24 stupňov," zdôvodnil. Najnižšia hodnota zberaného hrozna je 22 stupňov. Stupne určujú množstvo kilogramov prírodného cukru nachádzajúceho sa v 100 litroch muštu. V prípade, že má hrozno aspoň 19 stupňov, nie je potrebné ho dodatočne prisládzať repným cukrom. Prvú časť úrody ponúkne IN VINO zákazníkom na budúci rok v máji, pôjde o biele vína a jemné červené vína. V druhej polovici roku budú uvedené na trh vína, ktoré zreli v drevených sudoch. Spoločnosť obhospodaruje mladé vinohrady o rozlohe 85 hektárov. Vinice sú vysadené tretí rok, aktuálne sa teda zberá prvá úroda. Ďalších 25 hektárov plánujú podľa Lančariča vysadiť ešte túto jeseň. Zamerať sa pritom chcú na kvalitné hrozno z integrovanej produkcie, ktoré sa bude orientovať výhradne na výrobu prívlastkového vína. Lančarič zároveň zdôraznil, že budú vyrábať víno výlučne z vlastnej úrody hrozna. Zásobovať ním budú reštaurácie, hotely a vinotéky. Pri výrobe vína využíva spoločnosť podľa Lančariča najmodernejšie technológie a skúsených vinohradníkov. "Využívame riadenú fermentáciu, kryomaceráciu, vyzrievanie v dubových sudoch. Spájame vinársku klasiku s vinárskou modernou, pričom akceptujeme súlad prírody a emócií, ktoré k vínu patria,“ uviedol Lančarič. Investície na samotnú vinársku technológiu predstavujú sto miliónov korún (3 319 391 eur), celková investícia je niekoľko stoviek miliónov. Vinársky komplex predstavuje sedemtisíc metrov štvorcových zastavanej plochy. Jeho súčasťou sú štyri haly so vzduchotechnikou na kvasenie vína, archív s vínom, pivnica a sklad hotových výrobkov. Návštevníci reštaurácie, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti komplexu, budú mať možnosť priamo sledovať výrobné procesy, prípadne absolvovať poznávaciu cestu priestormi výrobného komplexu. Pre prvý zber úrody je podľa Lančariča dokončený celý areál výrobnej časti komplexu, do konca roku budú vybudované aj priestory galérie a reštaurácie. Spoločnosť plánuje celý projekt predstaviť v máji budúceho roka. Areál bude voľne prístupný verejnosti. Jeho súčasťou budú okrem možnosti ochutnávky vína a poznávacej trasy v priestoroch výroby aj oddychové zóny, reštaurácia, galéria moderného umenia, piknikové priestory či náučné vinohradnícke chodníky. "Snažíme sa vybudovať akési lifestylové stredisko, ktoré podporí vínnu turistiku a poskytne návštevníkom dosť príležitostí na strávenie voľného času. Areál v takomto rozsahu je jedinečný nielen na Slovensku, ale možno aj v Strednej Európe,“ doplnil. Komplex bude otvorený šesť dní v týždni do neskorých večerných hodín. Vínny komplex bude spoločnosť prevádzkovať celoročne, reštaurácia bude prístupná sezónne od mája do októbra, mimo sezóny iba na objednávku. Od hrozna z obcí Modra a Vištuk, ktoré spracúva nová vinárska spoločnosť IN VINO a.s., sa očakáva výborná kvalita, pre agentúru SITA to povedal predseda predstavenstva spoločnosti Milan Lančarič. "Zatiaľ sme veľmi spokojní, pretože najnižšia cukornatosť bola v kategórii neskorý zber alebo výber z hrozna, odrody Pálava a Tramín majú cukornatosť viac ako 24 stupňov," zdôvodnil. Prvú časť úrody ponúkne IN VINO zákazníkom budúci rok v máji, pôjde o biele vína a jemné červené vína. V druhej polovici roku budú uvedené na trh vína, ktoré zreli v drevených sudoch. Autor: Richard Kramarik SITA

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Fico chce udržať infláciu, cenovej rade nedá robiť čierne zoznamy
<< predchádzajúci článok
Prezidenti V4 ochutnávali vína od Reva Bojničky