Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Hobby

08. októbra 2005

Všetky šípky v prírode sú „tie pravé“



Šípkové ruže na medziach, okrajoch lesov a popri železničných tratiach sa u nás vyskytujú v desiatkach druhov, ktoré vznikli vzájomným krížením



Zdieľať
. Nedá sa určiť, ktorá je tá „pravá“, pretože na zber sú vhodné všetky. Práve v týchto dňoch na začiatku októbra sú šípky dostatočne zrelé na zber. Hneď po zbere ich musíme vysušiť, inak splesnivejú. Droga zo šípok obsahuje hlavne vitamín C, karotény, z ktorých si organizmus dokáže vyrobiť vitamín A, ďalej vitamíny B, P a K a kyselinu nikotínovú.

Vitamíny na celý rok
Šípkový čaj posilňuje organizmus, slúži ako celoročný zdroj vitamínu C, zvyšuje obranyschopnosť organizmu, pôsobí preventívne proti infekčným chorobám a priaznivo ovplyvňuje niektoré enzymatické pochody. Je mierne močopudný a možno ho využiť pri zápalových ochoreniach močového ústrojenstva alebo pri obličkových a močových kamienkoch. Pri príprave nálevu odstránime čierne šípky. Asi 10 gramov rozdrvených šípok necháme hodinu lúhovať v pol litri studenej vody. Potom necháme nálev zovrieť a lúhujeme ešte asi štvrť hodiny. Pred pitím čaj precedíme. Je tiež možné nechať šípky vylúhovať cez noc v studenej vode a pred pitím zohriať asi na 80 stupňov Celzia. V žiadnom prípade šípky nevaríme príliš dlho, pretože pri vare, ale aj pri dlhšom státí a pod vplyvom denného svetla dochádza k stratám vitamínu C.

Na dochutenie baraniny
Popri tradičnom čaji možno šípky využiť aj na prípravu marmelády a kompótu. Na marmeládu zbavíme šípky stopiek a jadierok, rozvaríme ich a vylisujeme. Vzniknutý pretlak znovu uvedieme do varu a zmiešame s cukrom v pomere 1:0,6, teda 60 dag cukru na kilogram pretlaku. Masu varíme ďalej až dovtedy, kým marmeláda primerane nezhustne. Ešte za horúca ju plníme do predhriatych pohárov, založíme viečka a sterilizujeme 5 minút pri teplote pod bodom varu.  Marmeláda je vhodná ako príloha k mäsám v úprave „nadivoko“ a na dochutenie omáčok k pečenej hovädzine a baranine. 

Ozdoba na torty a zákusky
Na kompót potrebujeme kilogram šípok bez stopiek, okvetia a jadierok, liter vody a 70 dag cukru, prípadne odvodené hodnoty. Šípky umyjeme v studenej vode, necháme odkvapkať a varíme 5 minút vo vode s pridaním polovičky cukru. Na druhý deň ich ocedíme, naplníme do pohárov, do roztoku nasypeme zvyšok cukru a prevaríme. Hustým horúcim roztokom šípky v pohároch zalejeme až po vrch. Uzavreté poháre sterilizujeme 15 minút pod bodom varu. Kompót je vhodný na zmesi s iným zaváraným ovocím alebo na zdobenie tort a zákuskov.


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Ovocie a zelenina vydržia až do jari
<< predchádzajúci článok
Veselý, ale aj náročný spoločník