Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra

14. januára 2015

Zdeněk Troška uviedol v Bratislave Babovřesky 3 a pokrstil si knihu



Český režisér Zdeněk Troška predstavil v Bratislave záverečnú časť svojej filmovej trilógie Babovřesky. V rámci utorkovej (13. 1.) slávnostnej premiéry stihol ...



Zdieľať
Zdeněk Troška Foto: TASR/Pavel Neubauer
Bratislava 14. januára (TASR) - Český režisér Zdeněk Troška predstavil v Bratislave záverečnú časť svojej filmovej trilógie Babovřesky. V rámci utorkovej (13. 1.) slávnostnej premiéry stihol soľou pokrstiť aj svoju novú kuchársku knihu Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr, ktorá je pokračovaním úspešného titulu Nebe v hubě aneb Chrocht, chrocht... Čitatelia a kulinárski nadšenci v nej nájdu viac ako 200 receptov spolu s úsmevnými príbehmi z nakrúcania a zo života rozprávané s typicky "troškovskou" ľahkosťou, nadhľadom a humorom.


"Mnohí ľudia mi poslali svoje obľúbené recepty. Nepátram, odkiaľ ich majú, hlavné je, či sú také chutné, aby urobili radosť aj vám. Viaceré z nich sa objavujú v rôznych obmenách, čo dokazuje, že fantázii sa medze nekladú ani v kuchyni," uvádza k svojej druhej kuchárskej a zároveň spomienkovej knihe autor, ktorý síce varí rád a nápadito, ale žiadny recept nevymyslel sám. Zaujímavé recepty len zbiera do svojho zošita s názvom Hrnček, var!, do ktorého si zapisuje, čo mu kde chutilo. "Hlavne nezabudnite variť bez obavy, že to pokazíte. Je predsa tisíc variácií na danú tému, len sa nebáť vytvárať vždy iný originál," vyzýva čitateľov Zdeněk Troška, ktorý do knižky zakomponoval aj príbehy z nakrúcania komédie Babovřesky a obľúbené recepty jej hrdiniek - babovřeskových klebetníc.

Režisér divácky vyhľadávaných rozprávok ako Princezna ze mlejna a úspešných trilógií Slunce, seno... a Kameňák ponúka recepty, ktoré sú predovšetkým ľahké, rýchle, lacné a chutné. Troška sa necháva inšpirovať i jedlami našich predkov, ktorí "vedeli variť z mála, a predsa chutne, s nápadom a zdravo". "Živým dôkazom toho sú obľúbené rodinné jedlá, ich recepty sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Láska k vareniu a dobrému jedlu totiž nebola a nemôže byť ničím dokonalejším a modernejším prekonaná a nahradená," dodáva autor knižnej noviny Nebe v hubě 2, ktorá vyšla 12. januára v českom jazyku v slovenskom vydavateľstve NOXI. Ako uviedla pre TASR jeho riaditeľka Kristína Králová, Zdeněk Troška pristúpil k napísaniu knihy až po dlhšom presviedčaní napriek úspechu prvého dielu, ktorý sa dočkal niekoľkých dotlačí. "Veríme, že aj dvojka bude úspešná, a potom sa nám pána režiséra podarí presvedčiť aj na tretie pokračovanie pútavých príbehov a receptov."


Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Francúzsky inštitút predstavuje Mariu Curie Sklodowsku
<< predchádzajúci článok
Filmový festival Scandi premietne desiatky unikátnych snímok