Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

11. marca 2008

Pri chudnutí by si mal človek stanoviť reálne ciele



Nadváha a obezita sú druhým najčastejším rizikovým faktorom predčasnej smrti. V Európskej únii trápi nadváha 147 miliónov a obezita 66 miliónov ľudí. Ako zdôraznila na dnešnej tlačovej ...



Zdieľať
BRATISLAVA 11. marca (WEBNOVINY) - Nadváha a obezita sú druhým najčastejším rizikovým faktorom predčasnej smrti. V Európskej únii trápi nadváha 147 miliónov a obezita 66 miliónov ľudí. Ako zdôraznila na dnešnej tlačovej konferencii Dagmar Prokešová z Endokrinologickej ambulancie v Bratislave, štádium nadváhy sa podceňuje. "Vždy je lepšie predchádzať požiaru a uhasiť tlejúce drievko," uviedla s tým, že ľudia s nadváhou sa pomaly stávajú obézni a neskôr majú problém s chudnutím. Niekoľko desiatok kíl navyše prináša nielen zdravotné, ale aj psychosociálne problémy. Ako ďalej povedala Prokešová, pri chudnutí by si mali ľudia stanoviť reálne ciele, aby "prišli do cieľa zdraví, krajší a spokojnejší". Zdraviu prospieva už zníženie hmotnosti o 5 až 10 percent, pri zdravom chudnutí pritom stačí stratiť 0,5 až 2 kilogramy za týždeň. Úspešné chudnutie stojí na štyroch základných pilieroch, a to správna výživa, fyzická aktivita, zmena životného štýlu a farmakoterapia. Najvhodnejšie je zveriť sa do rúk odborníka. "Musíme pacientov naučiť, že starostlivosť o seba je celoživotný proces," uviedla Jana Holešovská z Obezitologickej ambulancie v Poprade. V súčasnosti lekári využívajú pri liečbe nadváhy a obezity aj farmakoterapiu. Podľa slov lekárok ide o prostriedky, ktoré navodia pocit sýtosti, ale neberú chuť do jedla. Ľuďom tak pomáhajú zachovať si pevnú vôľu a zabrániť jojo efektu. Stupeň nadváhy alebo obezity prezradí človeku index telesnej hmotnosti (BMI), teda podiel váhy v kilogramoch a druhej mocniny výšky v metroch (kg/m2), a obvod pása. Pri hodnote BMI medzi 18,5 a 24,9 ide o normálnu hmotnosť s minimálnym zdravotným rizikom. Nadváhou trpia ľudia s BMI medzi 25 a 29,9; obezitou s BMI vyšším ako 30. Pri diagnostike je dôležité i rozloženie telesného tuku. Ženy majú sklon k gynoidnému typu postavy (tuk je uložený na stehnách a bokoch), muži k androidnému typu postavy (tuk je uložený v oblasti hrudníka a brucha). Obvod pása by pritom u žien nemal presiahnuť 80 centimetrov a u mužov 94 centimetrov. Pod vznik nadváhy a obezity sa v 95 percentách prípadov podpisuje nepomer medzi príjmom a výdajom energie. Nesprávne stravovacie návyky vznikajú často už v detstve. Pri následnom chudnutí sa ľudia bez dohľadu odborníka dopúšťajú mnohých chýb a výsledok chudnutia nie je trvalý. Znižovaniu hmotnosti však nepomáhajú light a dia výrobky a 100-percentné šťavy. Človek si vždy musí prečítať energetický obsah a porovnať ho s energetickou tabuľkou. Počas chudnutia by mal piť veľa tekutín (2 až 3 litre denne), najmä neperlivú vodu, ovocné a bylinkové čaje, riedené šťavy. Vyhýbať by sa mal sladeným nápojom a alkoholu. Dôležité je jesť pravidelne päť ráz denne. Ľudia s nadváhou sa môžu obrátiť aj na internetovú poradňu RedukTip.sk. SITA

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Slovensko čelí deficitu elektrickej energie
<< predchádzajúci článok
Prvý maturitný deň bol bez problémov