Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra

15. novembra 2015

V tristoročnej pivnici v Nitre vzniklo Múzeum medoviny



V priestoroch firmy Tomka v Nitre vzniklo Múzeum medoviny, jediné svojho druhu na Slovensku. Nachádza sa v pivnici, ktorej vek archeológovia odhadujú na 300 rokov a nad ...



Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Remiaš
 
Nitra 15. novembra (TASR) – V priestoroch firmy Tomka v Nitre vzniklo Múzeum medoviny, jediné svojho druhu na Slovensku. Nachádza sa v pivnici, ktorej vek archeológovia odhadujú na 300 rokov a nad ktorou sa nachádza jaskyňa. "Priestory múzea stále dobudovávame. Podobné je aj v Prahe, navzájom spolupracujeme. Našou výhodou je, že priamo v múzeu máme aj výrobné priestory, kde môžu návštevníci sledovať proces výroby tohto nápoja," povedal zakladateľ múzea Bronislav Tomka.


V múzeu sa nachádza zbierka rôznych druhov medovín nielen od slovenských výrobcov, ale z Českej republiky či Poľska. Zastúpenie má nepasterizovaná medovina i biomedovina, zhruba 50 fliaš historických vzoriek, ktoré sa dnes už nevyrábajú. Návštevníci múzea sa môžu prostredníctvom historických dokumentov i obrazového materiálu oboznámiť s históriou medoviny i technológiou jej výroby. Svoje miesto v múzeu majú i predmety súvisiace s medovinou.

Medovina je najstarší alkoholický nápoj na svete, má niekoľko tisícročnú históriu. "Jej konzumácia bola na území strednej a severnej Európy veľmi rozšírená, keďže pre našich predkov to bol vtedy jediný dostupný nápoj obsahujúci alkohol. Kultúra pitia medoviny sa spája hlavne s najvýznamnejšími udalosťami vtedajšej doby, ako boli oslavy panovníkov, víťazných bitiek a aj spoločenských udalostí, napríklad svadieb," skonštatoval Tomka. Od zhruba 14. storočia medovinu postupne nahrádzali nové druhy alkoholických nápojov, víno a pivo.

Približne od roku 1500 na našom území postupne ubúdala produkcia medoviny, v prvej polovici 20. storočia dokonca nebol na dnešnom území Slovenska evidovaný ani jediný jej oficiálny výrobca. Zmena nastala až vo februári 1975, kedy bolo vydané povolenie na výrobu Slovenskej medoviny v Nitre. Reálne sa tak stalo až o 14 rokov neskôr. V súčasnosti patria Slovensko a Česko k najväčším konzumentom a výrobcom medoviny. Zhruba desať legálnych slovenských výrobcov dokáže ročne vyprodukovať 500.000 litrov medoviny.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Na Terase slávy v Myjave pribudne Iva Janžurová a Stanislav Štepka
<< predchádzajúci článok
Na Filmovom chodníku slávy pribudne meno Emílie Vášáryovej