Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zo zahraničia

27. marca 2006

Vedci vyklonovali modifikované ošípané



Americkí vedci tvrdia, že sa im podarilo naklonovať ošípané bohaté na mastné kyseliny typu omega 3, tuk, ktorý je vhodný pre ľudské srdce. Omega 3 sa nachádza najmä v rybách, no tento zdroj je ...



Zdieľať

BRATISLAVA 27. marca (WN/SITA/AFP) - Americkí vedci tvrdia, že sa im podarilo naklonovať ošípané bohaté na mastné kyseliny typu omega 3, tuk, ktorý je vhodný pre ľudské srdce. Omega 3 sa nachádza najmä v rybách, no tento zdroj je ohrozený zvýšeným znečistením a hromadením ortuti v rybích pečeniach. Tímu vedcov vedenému Yifanom Daiom z lekárskej fakulty pittsburghskej univerzity sa podarilo do plodov ošípaných vložiť gén nazvaný fat-1, ktorý sa bežne nachádza v laboratórnych červoch druhu Caenorhabditis elegans. Práve tento gén mení mastné kyseliny typu omega 6 na prijateľnejšie a stráviteľnejšie kyseliny typu omega 3. Po výmene tohto génu vedci ďalej postupovali ako pri klonovaní známej ovce Dolly v roku 1996. Hlavným cieľom výskumu je získať lepšie poznatky o funkciách srdca, ktoré je u ľudí a ošípaných takmer totožné. "Budeme používať tieto zvieratá ako model, aby sme videli, čo sa stane so srdcom, keď sa v tele zvýši hladina tuku omega 3. Umožní nám to vidieť, ako tento gén pomáha kardiovaskulárnemu systému," povedal spoluautor štúdie Randy Prather, špecialista z University of Missouri v Columbii. Zatiaľ však nie je isté, ako mäso z takto geneticky modifikovaných ošípaných bude chutiť, či ľuďom naozaj pri problémoch so srdcom pomôže a či sa hladina omegy 3 v telách ošípaných udrží na rovnakej hladine i v dospelosti. Ak by sa však všetko podarilo, podľa vedcov by takéto mäso malo dvojitú výhodu. "Po prvé, ošípané by mohli mať lepšiu srdcovú činnosť a tým dlhší život, čo by bolo výhodné pre farmárov. Po druhé, vytvorili by sme tak zdravšie zvieratá pre ľudskú konzumáciu," povedal Prather.

Genetické upravovanie zvierat a rastlín má však i svojich odporcov v radoch environmentalistov, ktorí tvrdia, že ohrozuje tak zdravie, ako i ekológiu. Na ich stranu sa pridalo i množstvo vedcov, ktorí svojich kolegov vyzývajú k dodržiavaniu zásad obozretnosti, najmä v prípade takýchto technologicky náročných noviniek. Klonovanie zvierat so súčasnými technológiami sa často nevyhne mnohým chybám, napríklad i predčasnému úhynu ovce Dolly v roku 2003. Pri snahe o vytvorenie prvej ošípanej na svete, ktorá bude mať zvýšenú hladinu kyseliny omega 3, museli vedci vytvoriť 1 633 klonovaných embryí, ktoré potom implantovali do 14 prasníc. Z 12 gravidných prasníc na svet potomkov priviedlo iba päť z nich, pričom z 12 plodov sa 10 narodilo živých. Z nich iba šesť v sebe malo gén fat-1, a tri, vrátane dvoch s týmto génom, mali vrodenú srdcovú vadu, pre čo ich vedci utratili vo veku troch týždňov. Snaha o vytvorenie zásobárne mastnej kyseliny omega 3 už pretrváva niekoľko rokov, keďže vedci veria, že okrem pozitívnych účinkov na kardiovaskulárny systém pomáha aj pri liečbe reumatizmu a cukrovky. No článok, ktorý v sobotu zverejnil odborný časopis British Medical Journal, polemizuje aj s týmto tvrdením. Z 89 štúdií totiž vyplýva, že ľudia trpiaci anginou pectoris sa po užívaní kyseliny omega 3 vystavili vyššiemu riziku srdcového infarktu, ako tí, čo prípravky obsahujúce túto látku neužívali.

V roku 2002 sa Pratherovmu tímu podarilo vytvoriť ošípané s modifikovanými orgánmi, vhodnými i na transplantáciu pre človeka. Orgány ošípaných sú v prirodzenom stave pokryté molekulami cukru, ktoré bránia pri prijatí v cudzom imunitnom systéme. Modifikované ošípané už jeden z dvoch génov zodpovedných za tvorbu cukru nemajú, čo urobilo veľmi dôležitý krok ku xenotransplantácii.

FOTO:SITA/AP


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
V obci Borša oslavy venované pamiatke Františka Rákociho
<< predchádzajúci článok
Predbežné výsledky ukrajinských volieb budú najskôr v utorok