Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova    Regióny

12. júla 2011

Horúčavy v Košiciach spôsobili kolapsy a problémy 17 ľuďom



V ambulancii Oddelenia urgentného príjmu košickej univerzitnej nemocnice L. Pasteura na Triede SNP 1 ošetrili v posledných troch dňoch 17 pacientov, z celkového počtu ...



Zdieľať
teplo Ilustračné foto: SITA/Marián PeigerKOŠICE 12. júla (WEBNOVINY) – V ambulancii Oddelenia urgentného príjmu košickej univerzitnej nemocnice L. Pasteura na Triede SNP 1 ošetrili v posledných troch dňoch 17 pacientov, z celkového počtu približne sto, s ťažkosťami, pod ktoré sa podpísali horúčavy.


Informovala o tom dnes hovorkyňa univerzitnej nemocnice Jaroslava Oravcová. „Na centrálnom prijímacom oddelení na Rastislavovej ulici vyhľadalo pomoc odborníkov deväť pacientov po kolapse a jedna dehydratovaná pacientka, ktorá vyžadovala hospitalizáciu. V oboch ambulanciách prevažovali starší pacienti, najstaršia z nich bola 83-ročná žena, ktorú museli hospitalizovať. Zdravotné problémy sa však nevyhýbali ani mladším vekovým skupinám. Najmladší pacient, ktorý skolaboval, mal 20 rokov,“ uviedla Oravcová.

„Počet zdravotných ťažkostí súvisiacich s teplom je adekvátny extrémnym horúčavám v posledných dňoch. Povedal by som dokonca, že sme v minulosti v letnom období zaznamenávali ešte viac kolapsov, takže sa ukazuje, že ľudia dodržujú lepšie pitný režim a vyhýbajú sa pobytu na priamom slnku či prílišnej pohybovej aktivite v horúčavách,“ povedal primár Oddelenia urgentného príjmu Zoltán Sidor.

Zároveň varoval pred konzumáciu alkoholu v horúcich dňoch. „Konzumovať alkohol v horúčavách je nebezpečné z viacerých dôvodov. Jednak je močopudný, v dôsledku čoho dochádza v organizme k strate tekutín, a tiež spôsobuje rozširovanie ciev. Tým sa znižuje tlak krvi, krv sa zahusťuje a slabšie sa okysličuje mozog. Alkohol zároveň zvyšuje metabolizmus a produkciu tepla v organizme a znižuje prah citlivosti človeka na smäd. Preto je lepšie sa alkoholickým nápojom v teplých dňoch vyhýbať,“ zdôrazňuje Sidor.

Zastupujúci primár centrálneho príjmu Juraj Mózeš sa domnieva, že niektorí ľudia extrémne horúčavy stále podceňujú. Predovšetkým tí starší, ktorým sa zvyčajne v horúčavách nežiada jesť ani piť.

Ilustračné foto: SITA/Marián Peiger


Minerálky a bylinné čaje

„Nedodržiavanie pitného režimu môže byť rovnako nebezpečné, ako pohyb na priamom slnku v čase najväčších páľav. Prijímať tekutiny by sme v teple mali aj vtedy, keď nepociťujeme smäd – pocit smädu je už varovným signálom, že má telo deficit vody. Rovnako je treba myslieť aj na jedlo, napriek tomu, že sa nám jesť v horúčavách veľmi nežiada. Vhodná je skôr konzumácia ľahko stráviteľných než ťažkých jedál,“ radí Mózeš, podľa ktorého si je treba uvedomiť, že v horúcich dňoch nie je nebezpečný len pobyt na slnku, ale aj zdržiavanie sa v prehriatych miestnostiach.

Lekári radia piť v týchto dňoch predovšetkým minerálne vody a bylinné čaje, sladené sýtené nápoje smäd zvyčajne neuhasia. Piť treba tým viac, čím je človek aktívnejší. Naopak, obmedziť by sme mali konzumáciu alkoholických, kofeínových a chinínových nápojov, vzhľadom na ich močopudný účinok.

Tiež je namieste piť menej mlieka, dôvodom je, že telo potrebuje vynaložiť veľa energie na jeho spracovanie. Obozretní by sme mali byť počas horúčav aj pri výbere jedálnička. Namieste je vyhnúť sa konzumácii ťažkých jedál, jesť by sme mali hlavne veľa zeleniny a ovocia s vysokým obsahom vody ako sú uhorky, paradajky, melóny, broskyne a podobne.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Maďari s dohodou o dvojakom občianstve nesúhlasia
<< predchádzajúci článok
Nezamestnanosť v SR klesla viac, ako bol priemer OECD