Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

31. decembra 2013

Kvalita potravín sa zlepšuje, ľuďom otvorili oči aj novinári



Kvalita potravín v slovenských obchodoch sa podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka zlepšuje. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA zabrali kontroly. Napríklad u ...



Zdieľať
jedlo zelenina varenie BRATISLAVA 31. decembra (WEBNOVINY) – Kvalita potravín v slovenských obchodoch sa podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka zlepšuje. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA zabrali kontroly.


Napríklad u potravín z Poľska boli pred rokom a pol zistené nedostatky pri kontrolách približne v 35 % potravín z celkového dovozu, dnes to kolíše medzi 15 až 19 %. Rovnako klesá percento nedostatkov v obchodných reťazcoch. Podľa ministra sa znížilo o 10 % a viac.


Zabrala medializácia

Okrem kontrol podľa Jahnátka zabrala aj medializácia. „Médiá zohrali obrovskú úlohu tým, že veľmi aktívne informovali spotrebiteľov, čo sa deje na slovenskom potravinárskom trhu. Dnes sa mnohí ľudia už pýtajú na výrobok, či je domáci alebo odkiaľ je, akú má lehotu spotreby, akú má minimálnu trvácnosť,“ uviedol.

Podľa neho sa v ľuďoch prebudila snaha vedieť, čo kupujú. „Už ľudia slepo nenakupujú, čo im obchodník hodí na pult, ale už si začínajú vyberať a začínajú byť náročnejší pri nákupe potravín,“ konštatoval.


Pomohla Značka kvality SK

Pri kvalite potravín pomohla podľa ministra aj Značka kvality SK. „Značka kvality je prestížna značka. Výrobcovia sa prihlásia do systému. My priebežne tieto značky vydávame,“ povedal s tým, že záujem o túto značku sa zvýšil po zavedení častých potravinových kontrol.

„Značka kvality nehovorí len o tom, že potravina má také a také zloženie, ale komu my pridelíme značku kvality, ten výrobca musí garantovať, že to zloženie, ktoré definoval a ktoré sme mu odsúhlasili, musí stabilne dodržiavať. My mu zároveň kontrolujeme aj celý výrobný proces. To znamená od príjmu suroviny až po konečný výrobok, ktorý predáva do obchodných organizácií,“ vysvetlil minister.

K výrobcovi chodia kontroly priebežne. „Spotrebiteľ, ktorý si kupuje potravinu, označenú Značkou kvality SK, si môže byť stopercentne istý, že tá potravina je dobrá, lebo nevydáme túto značku tomu, kto tieto prísne parametre nespĺňa,“ zdôraznil Jahnátek.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Verejnosť vníma zhoršenie situácie v mnohých oblastiach
<< predchádzajúci článok
P. KAŽIMÍR: Rok 2013 bol pre nás drámou s dobrým koncom