Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

17. októbra 2013

Na poliach opäť zarodili jahody, odborníci hľadajú vysvetlenie


Tagy: jahody

Na jahodových plantážach v nitrianskom regióne v Ostraticiach opäť zarodili jahody. Ľudia z okolia chodia z poľa s plnými vedrami jahôd, pestovatelia tvrdia, že sa s niečím podobným ešte nestretli.



Zdieľať
Na jahodových plantážach v nitrianskom regióne v Ostraticiach opäť zarodili jahody. Ľudia z okolia chodia z poľa s plnými vedrami jahôd, pestovatelia tvrdia, že sa s niečím podobným ešte nestretli. Foto: TASR/Henrich Mišovič
 


Nitra 17. októbra (TASR) – Na jahodových plantážach v nitrianskom regióne opäť zarodili jahody. Ľudia z okolia chodia z poľa s plnými vedrami jahôd, pestovatelia tvrdia, že sa s niečím podobným ešte nestretli.

„Nie je to bežné, my sme sa s tým stretli po prvýkrát. Jahody sa objavili v polovici októbra u odrody Clery. Môžeme len hádať, či je to otázka počasia alebo odrody, my sme tieto jahody vysádzali vlani,“ skonštatoval vedúci výroby Bioplantu Ostratice Štefan Babiš. Podľa Mariána Bednára, manažéra výroby spoločnosti Plantex Veselé, sa súčasný jav dá vysvetliť ideálnymi podmienkami.

Stáva sa to, ak ide o remontantné (rodiace viackrát ročne) kultivary jahôd. My sme však druhý zber jahôd na jeseň nikdy nerobili,“ skonštatoval. Podľa Babiša odroda, ktorá zarodila v polovici októbra, medzi remontantné kultivary nepatrí.

Galéria: Jahody sa urodili aj v októbri



Na jahodových plantážach v nitrianskom regióne opäť zarodili jahody. Ľudia z okolia chodia z poľa s plnými vedrami jahôd, pestovatelia tvrdia, že sa s niečím podobným ešte nestretli.

Na jahodových plantážach v nitrianskom regióne opäť zarodili jahody. Ľudia z okolia chodia z poľa s plnými vedrami jahôd, pestovatelia tvrdia, že sa s niečím podobným ešte nestretli.



Odborník na ovocinárstvo zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Ján Matuškovič označil rodivosť neremontantných kultivarov jahôd v polovici októbra za mimoriadny jav, ktorý sa opäť dlhé roky nemusí opakovať.

„Vysvetľujem si to tak, že bolo dlhé leto, sumár teplôt prevýšil teplotnú potrebu jahôd. Laicky povedané, rastlina dostala dupľovanú dávku tepla a znova sa akoby vracala do jarných mesiacov,“ skonštatoval. Podľa jeho slov v takomto prípade je otázne, či plody dokážu dozrieť a aká je ich kvalita. Zberači na poli však tvrdia, že jahody majú chuť, vôňu i farbu jahôd, ktoré sa urodili koncom mája a začiatkom júna.

„Teraz je otázne, ako sa bude rastlina, ktorá prežije remontantnosť, správať na jar. Či vôbec bude schopná pripraviť sa na zimu. Obávam sa, aby sa na jar nestratila úroda. V každom prípade bude zaujímavé sledovať, ako sa bude rastlina ďalej správať,“ skonštatoval Matuškovič. Podľa jeho názoru budú musieť pestovatelia rastlinám pomôcť. „Porast je potrebné postriekať proti hubovitým ochoreniam a do postreku namiešať aj výživu, aby rastlina nevymrzla,“ radí pestovateľom.



Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

Tagy: jahody
   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Demonštranti priniesli ´hladujúcemu´gréckemu ministrovi potraviny
<< predchádzajúci článok
Zoznam potenciálnych žiadateľov o Značku kvality SK je obrovský