Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

25. júla 2014

Pekári nevidia priestor na znižovanie cien chleba a pečiva



Pekári nevidia priestor na znižovanie cien chleba a pečiva.



Zdieľať
Bratislava 25. júla (TASR) - Pekári nevidia priestor na znižovanie cien chleba a pečiva.

Na snímke Podnikateľka Slovenska pre rok 2012 Lucia Chorendžáková z Veľkej Lomnice natiera čerstvý chlieb vo svojej pekárni vo Veľkej Lomnici. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Uviedol to v stanovisku k vplyvu tohtoročnej úrody obilnín na ceny chleba a pečiva výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Bohumír Sabo.

"V žiadnom prípade nevidíme priestor na znižovanie cien chleba a pečiva. Práve naopak, potrebujeme dosiahnuť, aby ceny pekárskych výrobkov reálne odrážali náklady na ich výrobu a umožnili ďalší rozvoj tohto významného odvetvia národného hospodárstva," spresnil.

"Môžeme konštatovať, že ani prípadné zlacnenie múky nám žiadny veľký profit neprinesie a nepomôže riešiť našu situáciu," zdôraznil Sabo s tým, že cena pšenice závisí od jej kvality, ktorú norma rozdeľuje do štyroch tried. Rozdiel v cene pšenice s najlepšou a najhoršou kvalitou je podľa neho až 20 eur za tonu.

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván


Cena múky ako základnej pekárskej suroviny je podľa Saba dôležitým, ale nie rozhodujúcim faktorom ovplyvňujúcim výslednú cenu pekárskych výrobkov. "Už niekoľko rokov sme v situácii, keď cena sotva pokrýva náklady na výrobu a u mnohých pekárov sú náklady vyššie ako cena za ktorú produkciu predávajú, teda produkujú stratu. V prvom rade sa to týka pekárov, ktorí dodávajú výrobky do obchodných reťazcov, kde sme sa stali rukojemníkmi v ich konkurenčnom boji," podčiarkol.

Cenu chleba a rožkov si podľa jeho slov stanovujú obchodníci sami podľa svojich marketingových zámerov, a nie na základe ponuky pekárov.

Ilustračné foto Foto: TASR


"Cena pekárskych výrobkov v obchodoch je umelo znižovaná a nezodpovedá nákladom na ich výrobu. Výsledkom je, že pekárske odvetvie skončilo v posledných troch rokoch, 2011 až 2013, v strate vo výške 10 miliónov eur," informoval.

Takáto situácia podľa Saba ohrozuje existenciu celého pekárskeho odvetvia, pretože už chýbajú prostriedky na jednoduchú reprodukciu, nieto ešte na podstatnejší rozvoj a inovácie. "Sme pritom producenti základnej potraviny a najväčší zamestnávatelia v potravinárskom priemysle. Zamestnávame viac ako 8000 pracovníkov. Napriek významu nášho odvetvia v národnom hospodárstve a výžive spoločnosti majú pekári spomedzi potravinárov druhú najnižšiu mesačnú mzdu 567 eur, ktorá nedosahuje ani 75 % priemernej mzdy potravinárov, respektíve 68 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve," dodal výkonný riaditeľ pekárskeho zväzu.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Vlastníci núkajú pôdu na predaj cez register ďalej
<< predchádzajúci článok
Predpisovanie a výdaj dietetických potravín sa zjednoduší