Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

03. apríla 2012

Strávte Veľkú noc v pohode



Veľká noc je každý rok štartom nielen jari, ale aj prebúdzania sa prírody. Príchod jari je spojený s viacerými zmenami. Každý z nás sa po zimnom období teší na prechádzky na čerstvom vzduchu, ...



Zdieľať
gastroval na velku noc BRATISLAVA 3. apríla (WBN/PR) - Veľká noc je každý rok štartom nielen jari, ale aj prebúdzania sa prírody. Príchod jari je spojený s viacerými zmenami. Každý z nás sa po zimnom období teší na prechádzky na čerstvom vzduchu, ľahšie oblečenie či slnečné náboje energie. Príroda je pre nás výnimočná nielen svojou krásou, ale aj plodmi, ktoré každoročne urodí. Gazdinky sa upratovaním rodinných sídiel pripravujú na oslavu krásneho jarného sviatku Veľkej noci. Upratať by ste si mali nielen doma, ale aj v spôsobe života či jedálničku. Ťažšiu a mastnejšiu stravu by ste mali nahradiť ľahšie stráviteľným pokrmom. Aby ste si mohli naplno vychutnať blížiacu sa jar a veseliť sa počas šibačky, je potrebné vedieť ako si zabezpečiť rovnováhu tráviaceho systému. Pokiaľ však veľkonočná hostina s vašim trávením zatočila, je dobré mať po ruke Gastroval® založený na rastlinnej báze, ktorý komplexne napomáha tráviacemu traktu.


Šibačka je za dverami
Ako ten čas letí, ani sme sa nenazdali a už nám na dvere klopú veľkonočné sviatky. V nijakej domácnosti nesmie chýbať ručne pletený korbáč, pestrofarebne maľované vajíčka a majstrovsky pripravené jedlo. Veľkonočným sviatkom hojnosti predchádza 40 dňový pôst a príprava tradičných symbolov jari. Vedeli ste, aký majú tieto tradície jari význam? Veľkonočné sviatky sú predovšetkým kresťanské sviatky oslavy zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Už od čias apoštolov sa popolcovou stredou začína každý rok 40 dňový post, ktorým prejavujeme úctu k utrpeniu z krížovej cesty a smrti, ktorú za svoje ovečky Ježiš podstúpil.

Sviatky prichádzajúcej jari sú charakteristické nielen krásne maľovanými vajíčkami, ale aj dokonale upleteným korbáčom z vŕbového prútia. Samotné šibanie, pred ktorým sa schovávajú na Veľkonočný pondelok všetky dievčatá, je symbolika bičovania Ježiša pred ukrižovaním. Ľudia verili, že nevyšibané dievčatá ľahko stratia krásu a nik ich nevyzve do tanca. Zafarbené vajíčka, ako aj ručne zdobené kraslice patria k najstarším a esteticky najpôsobivejším umeleckým prejavom. Od stredoveku sú vajíčka súčasťou obradov vítania jari, tradície dokumentujúcej úzku spätosť človeka s prírodou. Sú symbolom slnka, svetla, obnovujúceho sa života v prírode, zdravia a plodnosti. Ďalším symbolom Veľkej noci je baranček, symbol Božieho barančeka a víťazstva, ktorý nechýba na veľkonočnom stole v podobe sladkého dezertu. Veľkonočný pondelok je zavŕšením Veľkej noci, oslavou znovuzrodenia Ježiša Krista, deň kedy jeho hrob našli vystrašené ženy prázdny. Veľkonočný zajačik, ktorý rozdáva šibačom v pondelok čokoládové vajíčka, zavítal do našich končín z Nemecka. V tento sviatočný deň si už môžeme dopriať všetky dary prírody a najesť sa do sýtosti.

Myslite počas sviatkov aj na svoje trávenie
Po pôstnom období sa veľkonočne prestretý stôl prehýba od sladkých maškŕt, cez zeleninové šaláty až po mäsové dobroty, aby si šibači vybrali, čo im hrdlo ráči. Zaiste sa zhodneme, že veľkonočné sviatky sú zaťažkávajúcou skúškou pre naše trávenie. Ponúknuť sa niečím chutným v každej domácnosti, ktorú šibač navštívi nie je vôbec „ľahkým orieškom“. „Príjemnú atmosféru veľkonočných sviatkov môžu narušiť tráviace problémy v podobe nafúknutého bruška, či pálenia záhy. Počas zimy je naše telo zvyknuté na príjem stravy bohatej na tuky a sacharidy. S príchodom jari je čas to zmeniť a svoje stravovanie obohatiť o potraviny, ktoré nám dáva jarná príroda. Je to správny krok k tomu, ako si prirodzeným spôsobom upevniť zdravie a predísť najmä chorobám srdca, ciev a tráviacich orgánov“, hovorí MUDr. Tomáš Koller, gastroenterológ a hepatológ 5. Internej kliniky Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Veľkonočnú nádielku pre šibačov preto môžete doplniť o nový výživový doplnok na podporu trávenia Gastroval®, ktorý si hravo poradí s ľahšími formami tráviacich ťažkostí. Napomáha pri pocite ťažkého žalúdka, pri nevoľnosti po jedle, pri užívaní liekov či po pití alkoholu, predchádza nadúvaniu po nevhodnej strave a počas stresového obdobia. „Aby bola pomoc účinná, je potrebné správne identifikovať príčinu a typ zažívacích ťažkostí, nakoľko každý prípravok má špecifický účinok a indikáciu (správne miesto použitia). Zároveň je potrebné rozlišovať medzi liekom a výživovým doplnkom a nasadiť vhodnú liečbu problému. Pokiaľ neviete identifikovať svoj zažívací problém, nebojte sa siahnuť po komplexných prípravkoch pokrývajúcich viacero typov tráviacich ťažkostí“, hovorí Marek Rác, krajský klinický farmakológ, hepatológ a internista Fakultnej nemocnice v Nitre.

Gastroval® si získal dôveru u 98 % zákazníkov, ktorý potvrdili jeho účinnosť.* Komplexný účinok na celý tráviaci trakt, ako aj rastlinné zloženie dodávajú Gastrovalu® unikátnu pozíciu na slovenskom trhu doplnkov výživy. Jeho spätosť s prírodou má vplyv na tráviaci trakt, pretože príroda mu pomáha dostať sa do normálu. Jeho vlastnosti a zloženie sú šetrné k ľudskému organizmu a podporuje činnosť viacerých orgánov – žalúdka, pankreasu a žlčníka.

5 tipov pre šibača ako prežiť Veľkú noc v pohode
1. Urobte si plán, koľko šibačkových návštev ste schopní zvládnuť a koľko ich váš žalúdok ustojí.
2. Ak neviete zredukovať zoznam návštev a už teraz viete, že sa jedením zapotíte, siahnite preventívne po prírode.
3. Nebojte sa slušne odmietnuť alkohol ani jedlo, keď už nevládzete.
4. A keď už sa inak nedá, majte po ruke pred aj po návštevách Gastroval, rastlinný výživový doplnok, ktorý vám uľaví od ľahších tráviacich ťažkostí.
5. Pokiaľ vás veľkonočná nádielka príliš vyčerpala, nezabudnite i v utorok ráno na Gastroval, s ktorým vstanete do práce v pohode.

Výživový doplnok priamo z prírody
Gastroval® je najpredávanejší prípravok s rastlinnými enzýmami a extraktmi z liečivých bylín**, ktoré komplexne napomáhajú tráviacemu systému a navyše chránia bunky pečene pred škodlivými látkami. Enzýmy EnzyBlend z rodu húb Aspergillus rozkladajú rôzne typy stravy od bielkovín až po tuky a sacharidy. Koreň púpavy lekárskej uvoľňuje vývody pankreasu, povzbudzuje pečeňové bunky a má čistiaci účinok na organizmus. Extrakt semien pestreca mariánskeho pomáha chrániť pečeňové bunky pred poškodením a podporuje aktivitu žalúdka. A v neposlednej rade koreň horca žltého podporuje vylučovanie žlče a žalúdočných štiav, čím zlepšuje trávenie. Spoločnosť Teva Pharmaceuticals Slovakia, s.r.o. uviedla Gastroval na slovenský trh v októbri 2011.

* Zdroj: GfL, ATS + U&A, január 2012.
**Zdroj: IMS12/11, prípravky s rastlinnými enzýmami a extraktmi
Gastroval je výživový doplnok a neslúži ako náhrada pestrej a rozmanitej stravy.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Šéfom Úradu pre verejné obstarávanie nebude nikto z opozície
<< predchádzajúci článok
Pád ruského lietadla mohol spôsobiť ľad