VIDEO: Veľké prekvapenie v košickej zoo, obnovili chov tuleňov
Tuleň pláva vo svojom výbehu v Zoo vo Frankfurte 1. júla 2015. Západoeurópske krajiny postihla v týchto dňoch veľká vlna horúčav.
Tuleň pláva vo svojom výbehu v Zoo vo Frankfurte 1. júla 2015. Západoeurópske krajiny postihla v týchto dňoch veľká vlna horúčav. Foto: TASR/AP
Nová dvojica nahradí divácky obľúbený pár tuleňov sivých - Čuka a Geka, ktorí uhynuli minulý rok. Tuleň obyčajný je najrozšírenejším plutvonožcom na svete. Je to cicavec, ktorý žije vo vode aj na súši. V prírode obýva pobrežie Tichého a Atlantického oceánu. Dĺžka jeho tela dosahuje 150–190 centimetrov, vážiť môže 55–130 kilogramov. Živí sa prevažne rybami. Samice sú menšie ako samce, dospievajú vo veku 4–5 rokov, samice aj o rok skôr.
Tulene obyčajné sú veľmi obratní lovci, ryby dokážu vybrať aj z rybárskych sietí. Najväčšou hrozbou pre tuleňa obyčajného sú ľudia. V minulosti ho lovili najmä pre mäso a kožušinu. Najcennejšia bola od mláďat. V Grónsku je tulenia koža súčasťou národného kroja. V súčasnosti je lov povolený iba v Nórsku a na Islande. Tuleň obyčajný dokáže žiť v sladkej i slanej vode.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR