![]()  | 
        
| Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
| 
              Utorok  4.11.2025 
         | 
        Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky | 
| 
              Meniny má Karol 
         | 
        Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino | 
| 
              | 
        
             | 
        
              | 
        
                 | 
        
             | 
    
| 
			 | 
06. augusta 2014
Ceny pekárenských výrobkov musia podľa pekárov bezpodmienečne vzrásť
Na snímke Podnikateľka Slovenska pre rok 2012 Lucia Chorendžáková z Veľkej Lomnice natiera čerstvý chlieb vo svojej pekárni vo Veľkej Lomnici.
Zdieľať
Na snímke Podnikateľka Slovenska pre rok 2012 Lucia Chorendžáková z Veľkej Lomnice natiera čerstvý chlieb vo svojej pekárni vo Veľkej Lomnici. Foto: TASR/Oliver Ondráš"Strata je jednoznačne spôsobená tým, že naše výrobky predávame pod náklady. Od roku 2010 nám vzrástli všetky druhy nákladov, ale ceny pekárskych výrobkov zostali alebo tie isté, alebo dokonca v dlhodobom horizonte klesli. To je príčina, prečo pekárne robia stratu a prečo sú v takej situácii, v akej sú," zdôvodnil. Pekárenské odvetvie si podľa jeho slov nemôže ďalej dovoliť pôsobiť v takýchto hospodárskych podmienkach.
Najpredávanejším pekárenským výrobkom na Slovensku je podľa neho pravdepodobne 40-gramový rožok. "Cena múky v jednom rožku sa pohybuje na úrovni okolo 0,9 eurocenta. Ak by teda aj cena múky na trhu klesla, tak sa takáto zmena v nákladoch prejaví absolútne mizivou čiastkou. Cena múky je len jedným z malých faktorov, ktoré ovplyvňujú cenu výrobku," priblížil Moravčík. Priemerná predajná cena rožka na úrovni 4,5 eurocenta podľa jeho informácií neprináša pekárom žiadnu rentabilitu.
"Cena pekárskych výrobkov v obchodoch je umelo znižovaná a nezodpovedá nákladom na ich výrobu. Výsledkom je, že pekárske odvetvie skončilo v posledných troch rokoch, 2011 až 2013, v strate vo výške 10 miliónov eur," informoval 25. júla výkonný riaditeľ SZPCC Bohumír Sabo. Cenu chleba a rožkov si podľa neho stanovujú obchodníci sami, podľa svojich marketingových zámerov, a nie na základe ponuky pekárov.
Takáto situácia podľa Saba ohrozuje existenciu celého pekárskeho odvetvia, pretože už chýbajú prostriedky na jednoduchú reprodukciu, nieto ešte na podstatnejší rozvoj a inovácie. "Sme pritom producenti základnej potraviny a najväčší zamestnávatelia v potravinárskom priemysle. Zamestnávame viac ako 8000 pracovníkov. Napriek významu nášho odvetvia v národnom hospodárstve a výžive spoločnosti majú pekári spomedzi potravinárov druhú najnižšiu mesačnú mzdu 567 eur, ktorá nedosahuje ani 75 % priemernej mzdy potravinárov, respektíve 68 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve," dodal výkonný riaditeľ SZPCC.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
