![]()  | 
        
| Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
| 
              Utorok  4.11.2025 
         | 
        Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky | 
| 
              Meniny má Karol 
         | 
        Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino | 
| 
              | 
        
             | 
        
              | 
        
                 | 
        
             | 
    
| 
			 | 
26. októbra 2016
Európsky parlament žiada obmedzenie množstva škodlivých tukov
Európska únia by mala obmedziť množstvo škodlivých priemyselne vyrobených tukov v potravinách. S touto výzvou sa dnes europoslanci obrátili na Európsku komisiu ...
Zdieľať
Ilustračné foto  Foto: TASREuroposlanci si myslia, že označovanie potravín s obsahom škodlivých transmastných kyselín nestačí a EK by mala navrhnúť zákonné limity na tieto látky. Únia by sa podľa nich mala inšpirovať Dánskom, ktoré v roku 2003 prijalo zákon obmedzujúci obsah priemyselne vyrobených transmastných kyselín v potravinách na dve percentá.
Podľa europoslancov dánsky zákon znížil počet úmrtí spôsobených srdcovo-cievnymi ochoreniami. Vysoký príjem transmastných kyselín je jedným z faktorov zvyšujúcich riziko infarktu. Ten ročne pripraví o život 660.000 obyvateľov Únie, uviedla EK.
Okrem Dánska prijali národné limity na obsah škodlivých priemyselne vyrobených tukov v potravinách aj Rakúsko, Maďarsko a Lotyšsko.
Transmastné kyseliny sa vyskytujú v mäsových a niektorých rastlinných výrobkoch prirodzene. Najviac sa ich ale nachádza v lacných potravinách v priemyselne vyrobenej forme.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
