![]() |
| Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
|
Nedeľa 2.11.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
|
Dnes je Pamiatka zosnulých
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
|
|
|
|
|
|
|
|
05. februára 2016
Nemci vlani zjedli menej mäsa, no bitúnky spravili rekordné množstvá
Ilustračné foto.
Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/František IvánNemeckí spotrebitelia vlani kúpili menej mäsa, už niekoľko rokov klesá predovšetkým dopyt po bravčovom. Podľa vegetariánskych združení až každý desiaty Nemec nekonzumuje mäso. Tento vývoj vykompenzoval nárast vývozu a pokles dovozu mäsa. V prípade bravčového až tri štvrtiny exportu smerovali do susedných európskych krajín.
Bravčové je pre bitúnky stále dominantným druhom mäsa. Produkcia vlani medziročne vzrástla o 0,8 % na 5,56 milióna t a takmer sa dotiahla na rekordných 5,6 milióna t z roka 2011. Naproti tomu hydina prvýkrát od roka 2006 zaznamenala pokles. Produkcia sa znížila o 8900 t (0,6 %) na 1,52 milióna t. Aj výroba hovädzieho sa znížila o 55.100 t (1,5 %) na 3,5 milióna t.
Združenie Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) pre tento rok očakáva mierny pokles produkcie bravčového. Prepad cien v dôsledku ruského embarga viedol k tomu, že viac producentov ukončilo výrobu.
Podľa informácií nemeckého Spolku pre životné prostredie a ochranu prírody (BUND) sa strednodobo zvýšia kapacity pre chov ošípaných a hydiny. Od roka 2012 pribudlo v Nemecku minimálne 720.000 nových ustajňovacích boxov pre ošípané a 10,8 milióna pre hydinu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
