Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

03. decembra 2013

Pestovateľské plochy sladovníckeho jačmeňa na Slovensku sa znižujú



Sladovnícky jačmeň



Zdieľať
Sladovnícky jačmeň Foto: TASR/Roman Hanc
Nitra 3. decembra (TASR) – Za posledné dva roky zaznamenáva Slovensko klesajúcu tendenciu plôch osiatych sladovníckym jačmeňom.


„Naším cieľom je dosiahnuť udržateľnosť osiatych plôch jačmeňom na úrovni nad 200.000 hektárov, čím podporíme aj výrobu sladu a export Slovenska. Vyzývame farmárov, aby sa pestovaniu sladovníckeho jačmeňa venovali, máme vhodné podmienky na jeho pestovanie i dostatok spracovateľských kapacít,“ skonštatovala počas dnešného stretnutia výrobcov piva a sladu v Nitre prezidentka Slovenského združenie výrobcov piva a sladu Júlia Hurná.

Pivovarnícky priemysel v súčasnosti vytvára 16.000 pracovných miest počnúc poľnohospodárskou výrobou končiac marketingom. Vlani sa na Slovensku vyrobilo 3,2 milióna hektolitrov piva. Spotreba piva na osobu dosiahla vlani 78,2 litra a má klesajúcu tendenciu. "Pokles sme zaznamenali najmä v sektore hotelov, reštaurácií, kaviarní, čo zrejme súvisí aj s celkovou ekonomickou situáciou," uviedla Hurná.

Výroba sladu je podľa jej slov jednou z najvýznamnejších exportných komodít agropotravinárskeho priemyslu na Slovensku. Základnú surovinu na jeho výrobu, sladovnícky jačmeň, si výrobcovia zabezpečujú takmer výlučne z domácej produkcie. „Až 82% surovín čerpá pivovarnícky priemysel z domácej, slovenskej produkcie. Slad vyrábaný na Slovensku spĺňa najprísnejšie kvalitatívne parametre a je dlhodobo konkurencieschopným vývozným artiklom na svetových trhoch,“ povedala Hurná. Sedem sladovní na Slovensku vyrobilo v minulom roku 289.000 ton sladu. Na export smerovalo 85% z ich ročnej produkcie.

Najväčším výrobcom sladu na Slovensku je spoločnosť Heineken, ktorá má 56%-ný podiel na celkovej produkcii. „ Udržateľnosť exportu sladu, ako i konkurencieschopnosť slovenských sladovní na svetových trhoch s touto komoditou si vyžaduje upevnenie a stabilizáciu postavenia sladovníckeho jačmeňa na Slovensku. Jeho pestovanie má na Slovensku dlhodobú tradíciu. Vhodným výberom odrôd sladovníckeho jačmeňa sa ovplyvňuje kvalita sladu. I keď jačmeň vyžaduje špeciálnu agrotechniku, pri rešpektovaní jej zásad a pri pravidelnom dosahovaní vysokej sladovníckej kvality môže byť rentabilnou a perspektívnou komoditou,“ tvrdí sa Hurná.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
P. Paška odcestoval s delegáciou do Bruselu
<< predchádzajúci článok
Doplnková ochrana pre cudzincov sa predĺži na dva roky