Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

23. mája 2016

Potraviny po minimálnej trvanlivosti by sa mali dať darovať



Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pracuje ...



Zdieľať
potraviny Slovensko je jednou z dvoch členských krajín Európskej únie, ktorá klasifikuje potravinu po dátume minimálnej trvanlivosti ako nebezpečnú.BRATISLAVA 23. mája (WebNoviny.sk) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pracuje na zákonnej norme, ktorá by umožňovala darovať potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti. Uviedla to ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.


Zákon by tak musel zmeniť definíciu týchto potravín, ktoré sú v súčasnosti vnímané ako nebezpečné a obchodníci ich musia likvidovať. Ministerka by chcela, aby táto zmena bola súčasťou novely zákona o potravinách. "Môžem sa usilovať, aby aj to bolo predmetom tej novely," povedala Matečná. Spomínaná legislatívna zmena by však podľa nej mala prísť najskôr po lete.

Odporúčame:

Slovenských potravín je na pultoch rekordne málo

Potraviny po minimálnej trvanlivosti sú bezpečné


Ako koncom apríla informovala Asociácia spotrebiteľov Slovenska, potraviny, ktoré sú označené dátumom minimálnej trvanlivosti, sú pri dodržaní podmienok ich skladovania zdravotne bezpečné a chuťovo bezchybné aj tri mesiace po uplynutí ich trvanlivosti. Slovenská aliancia moderného obchodu vtedy žiadala, aby sa v legislatíve prehodnotila definícia potravín označených údajom o dátume minimálnej trvanlivosti.

Podľa aliancie je Slovensko jednou z dvoch členských krajín EÚ, ktorá klasifikuje potravinu po dátume minimálnej trvanlivosti ako nebezpečnú. Aliancie chcela tiež apelovať na to, aby bolo možné tieto potraviny darovať väčšiemu počtu odberateľov. Kapacita potravinovej pomoci je v súčasnosti limitovaná zákonom, ktorý darovanie potravín považuje za daňový výdavok iba v prípade, ak sa realizuje cez Potravinovú banku Slovenska.

Minulý rok museli obchodné reťazce združené v aliancii, zlikvidovať takmer 15 tisíc ton potravín a v roku 2014 museli zlikvidovať potraviny v hodnote 5 mil. eur. Boli to prevažne nezávadné potraviny ako múka, cestoviny, cukrovinky, či nápoje. Potravinový odpad na Slovensku je porovnateľný s odpadom v Maďarsku a je dvojnásobný v porovnaní s Českom.

Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Erupcia kolumbijskej sopky si vynútila uzavretie regionálneho letiska
<< predchádzajúci článok
Grécky parlament schválil nový balík daňových a úsporných opatrení