![]()  | 
        
| Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
| 
              Utorok  4.11.2025 
         | 
        Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky | 
| 
              Meniny má Karol 
         | 
        Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino | 
| 
              | 
        
             | 
        
              | 
        
                 | 
        
             | 
    
| 
			 | 
21. marca 2015
Slovenskú bryndzu charakterizovala kedysi geletka
Originálnym výrobkom, do ktorého sa v 20. storočí plnila jedinečná slovenská bryndza, boli malé drevené súdky, nazývané geletky. S etiketou pastiera v kroji boli najmä v 60. a 70. ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR
            Ako píše niekdajší riaditeľ Stredoslovenských mliekarní (SSM) vo Zvolene Ján Selecký v publikácii mapujúcej výrobu syra a bryndze na strednom Slovensku, geletky, ktoré sa začali vyrábať niekedy v druhej polovici 19. storočia, boli dômyselne zhotovené tak, aby ich tvar čo najlepšie vyhovoval pri vyberaní a vyklápaní bryndze. Vnútri boli navyše vyložené tenkou bukovou dyhou, nazývanou dračka. Tá mala veľký význam pre udržiavanie trvanlivosti bryndze.
Pod označením Liptovská bryndza sa v geletkách vyrábala v prevádzke SSM vo Zvolenskej Slatine. Vo zvolenskej mliekarni sa naopak v tom čase vyrábal trojuholníkový syr Jánošík, ktorý tvoril značnú časť syrárskej výroby závodu a nechýbal snáď ani v jednej slovenskej domácnosti. V okrúhlej škatuľke s etiketou Juraja Jánošíka bolo takýchto syrov šesť. Motívy pastierov, bačov, salašov a oviec boli vtedy u nás takmer výhradnou témou obalov výrobkov z mlieka.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
