![]()  | 
        
| Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
| 
              Utorok  4.11.2025 
         | 
        Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky | 
| 
              Meniny má Karol 
         | 
        Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino | 
| 
              | 
        
             | 
        
              | 
        
                 | 
        
             | 
    
| 
			 | 
09. augusta 2019
VEĽKÁ KONTROLA ZMRZLÍN: V Bratislave odhalili viaceré nedostatky
Hygienici vykonali v Bratislavskom kraji 66 kontrol v prevádzkach s výrobou alebo predajom nebalenej zmrzliny. Zo 165 odobratých vzoriek zmrzlín na mikrobiologické ...
Zdieľať
Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef ĎurníkOsem vzoriek zmrzliny nevyhovelo požiadavkám pre nadlimitné množstvo koliformných baktérií, dve vzorky pre nadlimitné množstvo koliformných baktérií a baktérií rodu enterobacteriaceae, dve vzorky pre enterobacteriaceae a dve vzorky pre prítomnosť koagulázopozitívnych stafylokokov.
"V 29 vzorkách odobratých na chemickú analýzu na prítomnosť syntetických farbív nebola ani v jednej zistená prítomnosť nepovolených azofarbív. V rámci kontrol boli uložené zodpovedným pracovníkom štyri blokové pokuty v celkovej sume 600 eur," priblížila Nosálová. Nedostatky sa podľa hygienikov týkali nevyhovujúcej manipulácii so zmrzlinou a nezabezpečenej vysledovateľnosti vyrobených zmrzlín. V jednom prípade bolo začaté správne konanie vo veci uloženia pokuty z dôvodu prevádzkovania výrobne bez súhlasného rozhodnutia orgánu verejného zdravotníctva.
"Kontroly nebalenej zmrzliny prebiehajú v Bratislavskom kraji až do septembra, pričom po ukončení mimoriadnych kontrol bude kompletná správa zverejnená na stránke www.ruvzba.sk a na sociálnej sieti," spresnila Nosálová.
Kontroly sú zamerané na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipulácii a predaji nebalenej zmrzliny. Taktiež požiadaviek na jej označovanie, pričom sú kontroly spojené aj s odberom vzoriek, ktorý je zameraný na mikrobiologické a chemické vyšetrenie zmrzliny.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
