Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Tlačové správy

Bojuje už 16 slovenských malých pivovarov



Do hnutia na obranu slovenského nezávislého piva PIVOBRANA (www.pivobrana.sk) pribudli ďalšie dva minipivovary. K doterajším 14-im nezávislým slovenským pivovarom sa pridali oravský KASTELÁN a ...



Zdieľať
bez nazvu BRATISLAVA 5. novembra (WBN/PR) – Do hnutia na obranu slovenského nezávislého piva PIVOBRANA (www.pivobrana.sk) pribudli ďalšie dva minipivovary. K doterajším 14-im nezávislým slovenským pivovarom sa pridali oravský KASTELÁN a nitriansky TROGÁR, ktorí sa súčasne stali aj členmi Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska (AMNPS).


Inšpiráciu na otvorenie minipivovaru získali Oravci z prievalského minipivovaru Sandorf, ktorého atmosféra im učarovala. Keďže „testovacie pivo“, ktoré ponúkli v roku 2012 návštevníkom Oravského hradu malo úspech, rozhodli sa ho variť vo väčšom. Od apríla 2013 sa v Oravskom Podzámku varí pivo Kastelán vo varni s objemom 5 hl a leží v troch 10 hl tankoch. Ročná produkcia pivovaru je 360 hl, pivo sa čapuje priamo z tankov, ale plnené je aj do sklených i PET fliaš. Cieľom pivovaru Kastelán je variť poctivé pivo, ktoré si udrží dlhodobo svoju kvalitu. Momentálne má v ponuke svetlé 12° pivo Thurzo a polotmavé 12° pivo Korvín.

Ako sa vyjadril spolumajiteľ Kastelánu Radoslav Valápka: „Počas krátkej doby fungovania nášho pivovaru sme zistili, že pivovarníctvo nie je len o varení piva, ale aj o vytváraní priateľských vzťahov v rámci komunity malých pivovarov a ľudí, ktorí v nich pracujú. Možno práve skutočnosť, že malé pivovary sú viazané vždy k určitej lokalite, dáva ľudom z nich možnosť byť si viac nápomocní, priateľskí, skrátka necítia bremeno konkurencie ako je to možno pri veľkých pivovaroch.“

Na jeseň 2013 obnovila výrobu piva v meste pod Zoborom rodina Wolfovcov v rámci svojej tradičnej reštaurácie U vlka. V objeme 150 hl piva ročne sa začalo v minipivovare variť pivo Trogár 12°. Čo znamená Trogár? Slangové označenie Nitranov, akýchsi „zlých chlapcov“. Trogára plánujú variť vo väčšom objeme a ponúkať ho aj ďalším hostincom. Pivo sa varí podľa tradičnej receptúry a starej metódy, používa len kvalitné základné suroviny ako vodu, slad, chmeľ a pivovarnícke kvasnice.

„Pivo do Nitry patrí a vždy patrilo. Chceme ho variť poctivo a tak, aby si ľudia zapamätali jeho chuť a radi sa ku nám vracali. Okrem toho chceme ako aktívny člen PIVOBRANY ponúkať aj produkty našich priateľov z tohto hnutia a šíriť tak myšlienku rozmanitosti a jedinečnosti piva ako takého“, povedal jeden z majiteľov pivovaru Karol Wolf.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Ako si uplatniť odvodovú úľavu pri zamestnaní dlhodobo nepracujúceho
<< predchádzajúci článok
Unavuje vás upršaná jeseň, načerpajte energiu v Bešeňovej