Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zaujímavosti

02. januára 2016

Bude z kávovej múky nová superpotravina? Zistili sme, ako to je



Koľkí z vás začínajú deň so šálkou kávy v ruke? Káva už nie je odsudzovaná ako škodlivý nápoj, dokonca telu dodáva antioxidanty.



Zdieľať
«Bude z kávovej múky nová superpotravina? Zistili sme, ako to je

Káva v tekutej podobe je dostatočne populárna, no získa si obľubu aj vo forme múky? Nový spôsob praženia kávových zŕn dokáže zvýšiť hladinu antioxidantov, ktoré pomáhajú v boji s rakovinou a srdcovými ochoreniami. Ide o kyselinu chlorogenovú, ktorá pomáha modulovať metabolizmus cukru, kontroluje krvný tlak a má vplyv na spomínané ochorenia.


 

Nie na pitie


Kávové zrná pražené po kratšiu dobu a pri nižších teplotách si v sebe udržia viac cenného antioxidantu. Konkrétne je to 10 minút pri teplote 145 stupňov Celzia. Múka vyrobená z takýchto zŕn môže byť použitá buď ako zložka potravín alebo prírodný doplnok. To je určite potešujúce najmä po zverejnení štúdií z Harvardskej univerzity, podľa ktorých pitie troch až piatich šálok denne znižuje riziko predčasného úmrtia o 15 percent.

Káva sa tradične praží pri teplote cez 200 stupňov a to desať až pätnásť minút. Tým hladina prospešného antioxidantu klesá, vraj až o 50 percent. Ale pri pomalom pečení hladina sotva poklesla, a to kyselina chlorogenová tvorí desať percent hmotnosti zŕn. Ak sa pýtate, prečo sa z takýchto zŕn nerobí káva, odpoveď je jednoduchá. Nie je na to vhodná, pretože nemá dostatočne rozvinutú chuť.

 

Napiekli by ste z nej?


Doktor Dan Perlman z týchto zŕn pomocou studeného a chemicky upraveného kvapalného dusíka vyrobil múku. Takto bola chránená pred oxidáciou. Múka má chuť po orechoch, jemnú a príjemnú. Je možné ju zmiešať s bežnou múkou a použiť na pečenie, vhodná je aj do raňajkových cereálií, sladkých tyčiniek, do polievok na zahustenie a podobne.

Na trhu už sú potravinové doplnky zo zelených kávových zŕn, no existuje len málo podporných výskumov, ktoré by potvrdili ich vplyv na chudnutie a boj proti obezite. Kyselina chlorogenová má však prínos pre zdravie potvrdený. Výroba takejto múky je dokonca lacnejšia ako výroba extraktu zo zelených zŕn.

Zdroj: dailymail.co.uk»

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Video: Aj nefunkčné žiarovky môžu mať využitie
<< predchádzajúci článok
Český meteorológ: Najteplejší rok za 165 rokov, bude ešte horšie