Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

23. februára 2013

Doprajte si fazuľu, pomôže s trávením i neustálym hladom



Fazuľa, ktorú možno jesť na množstvo spôsobov na raňajky, obed i večeru, je bez pochýb výnimočná potravina. Nielen pre jej chuť, druhovú rozmanitosť či široké pole možností využitia v ...



Zdieľať
fazula strukoviny Fazuľa, ktorú možno jesť na množstvo spôsobov na raňajky, obed i večeru, je bez pochýb výnimočná potravina. Nielen pre jej chuť, druhovú rozmanitosť či široké pole možností využitia v kuchyni, ale aj pre to, aké látky obsahuje. Je taká zdravá, že niektorí odborníci odporúčajú konzumovať aspoň tri šálky uvarenej fazule týždenne.


Jedna z hlavných výhod fazule spočíva v jej nízkej kalorickej hodnote (100 g uvarenej fazuľe má okolo 100 kcal, záleží od druhu), keďže obsahuje veľa vody, no zároveň v sebe má množstvo vlákniny.

Tá ľuďom často zvykne chýbať, čo je nebezpečné, keďže je základom správneho trávenia a je dôležitá pre srdce. Jej nedostatok pomôže vyriešiť fazuľa - už jedna šálka alebo dve tretiny konzervy fazule obsahuje okolo 12 gramov vlákniny, pričom denne sa odporúča skonzumovať okolo 20 až 30 gramov.

Fazuľa má zásluhou množstva vlákniny ďalšiu zaujímavú vlastnosť – telo ju dlho trávi. To zabezpečí, že môžete zjesť menej, no napriek tomu vydržíte dlho sýti. V praxi to teda znamená, že aj malé množstvo nízkokalorickej fazule umlčí hlad, čím vám môže pomôcť udržať hmotnosť na uzde. To samozrejme znižuje riziko mnohých ďalších chorôb spojených s nadváhou.

Zároveň sa vo fazuli neskrýva žiaden cukor, ktorý spôsobuje krátko po najedení hlad, a takmer žiaden tuk. Len pre ilustráciu – istý výskum ukázal, že ľudia, ktorí často konzumujú fazuľu, vážia v priemere o tri kilogramy menej ako tí, ktorí sa jej vyhýbajú. Tiež mali štíhlejší pás, a to napriek tomu, že dospelí denne prijali v priemere o 199 kilokalórií viac a tínedžeri až o 335 kilokalórií viac.

A aby toho nebolo málo, vo fazuli sa nájdu ešte aj antioxidanty, látky, ktoré ničia nebezpečné voľné radikály vo vašom tele. Čo sa týka antioxidantov, malá červená fazuľa sa dostala na čelo rebríčka vypracovaného americkým Ministerstvom poľnohospodárstva a na popredných priečkach sú aj ďalšie druhy. Okrem toho je fazuľa zdrojom kyseliny listovej, železa a bielkovín.

Zdravotné benefity fazule výstižne zhrnul profesor Mark Brick, ktorý skúma túto strukovinu a jej schopnosť predchádzať rakovine a diabetu – podľa neho je fazuľa je viac-menej dokonalá potravina.

Aj preto pre vás na nedeľu pripravíme výber niekoľkých zdravých receptov, v ktorých využijete fazuľu.


Zdroj: webmd.com

Myslite na svoje zdravie na Facebooku!

   Tlač    Pošli

   

Súvisiace články:


 Kde hľadať bielkoviny, ak sa chcete vyhnúť mäsu (12. 2. 2013)
 Superpotraviny, ktoré dokážu predísť rakovine (1. 2. 2013)
 Vstávať skôr sa oplatí, potešíte telo i dušu (23. 1. 2013)
 Počúvajte hudbu, budete mať dlhší a šťastnejší život (21. 1. 2013)
 Ako nepribrať za kancelárskym stolom (16. 1. 2013)
 Klinčeky nielen do vianočného punču, ale aj proti bolesti (26. 12. 2012)
 Detaily, vďaka ktorým budú vaše raňajky zdravšie (14. 12. 2012)
 Jedlá, ktoré dokážu spôsobiť poriadne zlú náladu (16. 11. 2012)
 Všestranný zázvor pomôže pri nevoľnosti aj chrípke (14. 11. 2012)
 Nie všetky tuky pri diéte prekážajú (12. 11. 2012)



nasledujúci článok >>
Pôjdem do dôchodku, povedal Raúl Castro novinárom
<< predchádzajúci článok
Bratislava vyhlásila pre sneženie druhý kalamitný stupeň