Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

25. marca 2009

Konzumácia sóje v detstve znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka, tvrdia vedci



Konzumácie sóje v detstve prispieva k ochrane pred vznikom rakoviny prsníka. Tvrdia to americkí vedci na základe štúdie, pri ktorej zistili, že u Američaniek ázijského pôvodu, ktoré od detstva jedia ...



Zdieľať
BRATISLAVA 25. marca (WEBNOVINY) - Konzumácie sóje v detstve prispieva k ochrane pred vznikom rakoviny prsníka. Tvrdia to americkí vedci na základe štúdie, pri ktorej zistili, že u Američaniek ázijského pôvodu, ktoré od detstva jedia sóju, je riziko vzniku rakoviny prsníka nižšie až o 58 percent. "V našej štúdii sa preukázala významná súvislosť medzi konzumáciou sóje v detstve a znižovaním rizika rakoviny prsníka," uviedla doktorka Larissa Korde z amerického Národného inštitútu pre výskum rakoviny (NCI), ktorého štúdiu publikoval časopis Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.


Z historického pohľadu je výskyt rakoviny prsníka u "bielych žien" v USA štyri až sedemkrát vyšší ako u žien v Číne alebo Japonsku, uviedla v správe NCI Regina Ziegler. Keď sa ale ženy z Ázie presťahujú do Spojených štátov, výskyt ochorenia u nich stúpa z generácie na generáciu, čo naznačuje, že vysvetlením nie je dedičnosť. Doktorka Korde preto spolu s kolegami zisťovala, či tieto rozdiely môžu vysvetliť stravovacími návykmi alebo životným štýlom. Zhovárali sa s takmer 1 600 ženami čínskeho, japonského a filipínskeho pôvodu, ktoré žijú v kalifornských mestách San Francisco, Oakland a Los Angeles alebo na Havajských ostrovoch. Asi 600 z nich malo rakovinu prsníka, ostatné boli zdravé. Ak matky týchto žien žili v USA, pýtali sa ich na konzumáciu sóje v detstve ich dcér. U žien, ktoré v detstve jedli najväčšie množstvá sóje, zistili vedci o 58 percent nižšie riziko rakoviny, ako u žien, ktoré jedli sóje najmenej. Efekt bol slabší, ak ženy jedli alebo pili sóju v dospievaní či dospelosti. Stále však zistili o 20 až 25 percent nižšie riziko vzniku ochorenia. Súvislosť medzi konzumáciou sóje v detstve a zníženým rizikom vzniku rakoviny prsníka sa preukázala u všetkých žien, ktoré sa zúčastnili štúdie, bez ohľadu na rodinnú anamnézu.

Podľa doktorky Korde nie je úplne jasné, prečo sója chráni. Predpokladajú však, že izoflavóny, ktoré obsahuje, môžu meniť tkanivo prsníkov. Testy na zvieratách ukázali, že sója pomáha pri vývoji tkaniva prsníkov, vďaka čomu lepšie odoláva faktorom spôsobujúcim rakovinu. Podľa Ziegler je však ešte príliš skoro na to, aby rodičia začali svojim dcéram pridávať do jedálnička sóju. "Je to prvá štúdia, ktorá sa venuje súvislosti medzi konzumáciou sóje v detstve a rakovinou prsníka, a tento jeden výsledok nestačí, aby sme dávali verejnosti nejaké odporúčania," uviedla s tým, že zistenia treba overiť a potvrdiť ďalšími štúdiami.

Rakovinu prsníka diagnostikujú ročne asi 1 200 000 mužom a ženám na svete, každý rok si pritom vyžiada životy asi 500-tisíc ľudí. U žien sa vyskytuje približne 100-krát častejšie ako u mužov.

SITA_Reuters

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
O pokračovaní šrotovného sa rozhodne budúci týždeň
<< predchádzajúci článok
UniCredit prepustí na Ukrajine a v Kazachstane 1400 pracovníkov