Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

10. októbra 2012

Niekoľko vecí, ktoré ste netušili o bylinkách



Bylinky mnohí vnímajú jednoducho ako zelené voňavé rastliny, ktorými si ochucujú jedlá. Dokážu toho však omnoho viac, ako ste čakali. Často totiž vo vysokej koncentrácii obsahujú látky ...



Zdieľať
zena bylinky petrzlen BRATISLAVA 10. októbra  - Bylinky mnohí vnímajú jednoducho ako zelené voňavé rastliny, ktorými si ochucujú jedlá. Dokážu toho však omnoho viac, ako ste čakali. Často totiž vo vysokej koncentrácii obsahujú látky užitočné pre vaše zdravie.


To znamená, že niekedy stačí lyžička - dve a už ste prijali odporúčanú dennú dávku. Čerstvé si ich môžete pestovať i doma a okrem toho, že ozvláštnite svoje recepty, do tela dostanete aj antioxidanty či dôležité minerály. Tiež vám prezradíme, ku ktorým potravinám sa každá z byliniek hodí.


Petržlen

Iba dve lyžičky čerstvého petržlenu vám zabezpečia až 150 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu K, ktorý je nevyhnutný pre správnu zrážanlivosť krvi, tvorbu kostí a fungovanie pečene.

Okrem toho je účinným bojovníkom proti zápachu z úst a dokonca sa považuje za afrodiziakum. Hodí sa do polievok či do šalátov.


Tymián

Táto rastlinka má skutočne všestranné využitie - zvládne napríklad zničiť baktérie a lieči nádchu. Ak vám chýba železo, na 20 percent odporúčanej dennej dávky vám postačia dve čajové lyžičky.

Obsahuje tiež množstvo mangánu, ktorý posilňuje funkciu mozgu a napomáha k zdravým kostiam, pokožke a chrupavkám.

Najlepšie chutí v omáčkach na pizzu či k cestovinám, v dresingoch na šaláty, dusených jedlách a hodí sa k hydine, rybám či vajíčkam.


Oregano

Oregano je rovnako chutné sušené ako čerstvé a obsahuje v priemere až 20-krát viac antioxidantov ako ostatné bylinky.

Jediná lyžička oregana ich má v sebe toľko, ako celé jablko. Je skvelým doplnkom paradajkových omáčok, hydiny a darov mora.


Citrónová tráva

Rastlinka s citrusovou vôňou zvaná citrónová tráva sa používa predovšetkým v ázijskej kuchyni. Nielenže dokáže ozvláštniť jedlá, ale je i prírodným liekom - zmierňuje horúčku, kŕče a bolesť brucha či migrénu.

Obsahuje dôležité antioxidanty, ktoré sú prevenciou pred ochoreniami srdca a rakovinou.

Skúste ju použiť pri príprave kuracieho a hovädzieho mäsa a rýb.


Mäta

Mäta nepatrí len do mojita, pochutnáte si na nej i so zeleninou, jahňacím a kuraťom. Okrem toho, že zabezpečí svieži dych, je tretia (za oreganom a šalviou) čo sa týka množstva antioxidantov a tiež pomáha v boji s nadbytočnými kilami. Stačí si privoňať a chuť na jedlo sa zmenší.


Rozmarín

Ak sa nechcete, aby sa pri tepelnej úprave v mäse tvorili látky zvané heterocyklické amíny, ktoré sú karcinogénne, stačí pridať rozmarín.

Ako totiž zistili vedci svojom výskume, týmto spôsobom znížite ich množstvo o 60 až 80 percent.

Jeho využitie pri varení je rozmanité - pridajte ho k zelenine, zemiakom, vajciam či jahňaciemu, bravčovému a kuraciemu mäsu.


Levanduľa

Je síce známa predovšetkým vďaka svojim relaxačným účinkom a ako pomocník pri zaspávaní, má však aj ďalšie plusy pre vaše zdravie, ktoré dosiahnete len pri jej konzumácii.

Levanduľa je totiž skvelý zdroj vápnika a vitamínu A a nájde sa v nej i železo a vitamín C. Výborne chutí s kuracím a bravčovým mäsom. O tom, čo ešte dokáže, sa dočítate TU.


Šalvia

Táto mimoriadne aromatická bylinka je bohatá na antioxidanty, obsahuje ich len o čosi menej ako oregano. Tiež zlepšuje funkciu mozgu.

Ukázalo sa to napríklad v štúdii, kde zdravým mladým dobrovoľníkom podávali buď placebo alebo rôzne množstvo esenciálnych olejov zo šalvie. Dokonca i tí, ktorí konzumovali minimálne množstvo olejov, v testoch preukázali lepšiu pamäť ako tí, ktorí jedli placebo.

Vyskúšajte ju s bravčovým a kuracím mäsom, rybami, paradajkovými omáčkami alebo si zalejte cestoviny omáčkou pripravenou z masla, parmezánu a šalvie.


MYSLITE NA SVOJE ZDRAVIE NA FACEBOOKU!

Zdroj: rodale.com.

   Tlač    Pošli

   

Súvisiace články:


 Ako mať opäť mlado vyzerajúce ruky (2. 10. 2012)
 Čerešne dokážu znížiť riziko vzniku dnových záchvatov (1. 10. 2012)
 Mýty a fakty o depresii a samovraždách (24. 9. 2012)
 Predĺžte si život s hroznom (3. 9. 2012)
 Ako mať pamäť vo forme a poraziť zábudlivosť (10. 8. 2012)
 Tipy na drinky, ktoré vás osviežia počas horúcich dní (7. 8. 2012)
 Malý a chutný liečivý zázrak – maliny (6. 8. 2012)
 Prečo je priateľstvo dobré pre vaše zdravie (3. 8. 2012)
 Nebaví vás fitnescentrum? Plávajte a cvičte gymnastiku (2. 8. 2012)
 Chcte sa zdravo stravovať? Na párok v rožku zabudnite (31. 7. 2012)



nasledujúci článok >>
Streda bude chladná, na Slovensko zasvieti zubaté slniečko
<< predchádzajúci článok
Vzťahy medzi Iránom a Spojenými arabskými emirátmi zamrzli