![]()  | 
        
| Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
| 
              Utorok  4.11.2025 
         | 
        Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky | 
| 
              Meniny má Karol 
         | 
        Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino | 
| 
              | 
        
             | 
        
              | 
        
                 | 
        
             | 
    
| 
			 | 
Ilustračná fotografia. Foto: TASR„Dnes sme typizovali v Národnom referenčnom centre pre salmonelózy Úradu verejného zdravotníctva SR v ďalšej jednej vzorke mäsa pôvodom z Brazílie, rovnako odobratej odbornými pracovníkmi regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v zariadení spoločného stravovania, izolát salmonely Salmonella Minnesota, O:21 H:b:e,n,x. Išlo o kuracie rezne solené," uviedol hlavný hygienik Ján Mikas. Ďalšie štyri pozitívne vzorky s prítomnosťou salmonel dnes zaslali do národného referenčného centra na ďalšiu sérotypizáciu.
Všetky vzorky boli odobraté z mäsa dodaného do zariadení spoločného stravovania od oficiálnych dodávateľov. "Prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania, v ktorých bolo zistené mäso s prítomnosťou salmonely, uložili príslušné RÚVZ v SR opatrenia okamžitého stiahnutia vyššie uvedených druhov mäsa z použitia na prípravu pokrmov," informoval ÚVZ SR.
Pracovníci RÚVZ skontrolovali za dva týždne 3779 zariadení spoločného stravovania, pričom v 837 našli mäso, respektíve mäsové výrobky pôvodom z Brazílie. Najčastejšie sa jednalo o mrazené solené kuracie prsia bez kosti a kože a kuracie pečienky hlboko zmrazené a kuracie rezne hlbokomrazené - v celkovom množstve 24.244 kilogramov. Sedemdesiat vzoriek mäsa a mäsových výrobkov odobrali na laboratórnu analýzu.
Mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania zamerané na overovanie zdravotnej bezpečnosti mäsa a mäsových výrobkov používaných na prípravu konečných pokrmov prebiehajú intenzívne aj naďalej.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
