Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

28. mája 2008

Vhodnou stravou sa dá predísť tráviacim problémom



Svetový deň zdravého trávenia si Slovensko spolu s ďalšími krajinami pripomenie vo štvrtok 29. mája. Pri tejto príležitosti upozornilo Združenie pre zdravie a výživu (ZZV), že vhodným zložením ...



Zdieľať
BRATISLAVA 28. mája (WEBNOVINY) - Svetový deň zdravého trávenia si Slovensko spolu s ďalšími krajinami pripomenie vo štvrtok 29. mája. Pri tejto príležitosti upozornilo Združenie pre zdravie a výživu (ZZV), že vhodným zložením stravy možno predchádzať tráviacim ťažkostiam. "Mastné pokrmy, hygienicky nevyhovujúce - pokazené jedlá, nadmiera alkoholu, ale i bežné prejedenie nám môže znepríjemniť život v podobe bolesti brucha, nevoľnosti či ďalších nepríjemných príznakov," uviedla v tlačovej správe lekárka a predsedníčka ZZV Katarína Babinská. Tráviacim problémom sa dá predchádzať aj dodržiavaním zásad správnej výživy. Funkciu tráviacej sústavy a proces trávenia podporuje obsah vlákniny v strave. Táto zložka nie je v jedálničku ľudí dostatočne zastúpená. Pomoc je jednoduchá - častejšia konzumácia ovocia a zeleniny, ktoré by mali byť súčasťou každého pokrmu. Vhodné je uprednostňovanie celozrnných výrobkov z obilnín pred bielymi. Častou chybou vo výžive je príjem nadmerného množstva živočíšneho tuku, čím je strava ťažšie stráviteľná. Obmedzením mastných, vyprážaných až preprážaných jedál ako aj potravín s príliš vysokým obsahom skrytého tuku, napríklad tukového pečiva či mastného mäsa, sa ľudia vyhnú zbytočnému preťažovaniu tráviacej sústavy. Úprave tráviacich procesov napomáhajú i kyslomliečne výrobky, najmä druhy s obsahom probiotických mikroorganizmov. Dôležitou zložkou zdravej výživy sú aj esenciálne mastné kyseliny, ktoré pozitívne pôsobia v prevencii civilizačných ochorení a priaznivo vplývajú na regulačné procesy v organizme. Hlavným zdrojom esenciálnych mastných kyselín sú ryby a tuky rastlinného pôvodu. Zvlášť počas teplých dní sa potraviny rýchlejšie kazia. Starostlivým dodržiavaním základných hygienických zásad sa znižuje riziko potravinovej nákazy a tráviacich problémov. Na prípravu pokrmov je vhodné používať čerstvé, nepoškodené suroviny. Potraviny je nutné uchovávať v chlade. "Obmedzuje sa príjem potravín, v ktorých sa ľahko množia škodlivé mikroorganizmy ako majonézové šaláty, nedostatočne tepelne upravené mäso či vajcia", upozornila Babinská. SITA

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Ministerstvo vnútra odmieta kritiku AI o rasizme a policajnej brutalite
<< predchádzajúci článok
Poslanci kraja schválili zmenu troch nemocníc na akciovky