Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

09. júna 2006

Zmrzlinové príchute sú nie len chutné, ale aj zdravé



Na zmrzline - ochutenom snehu alebo ľade, si pochutnávali už starovekí Gréci. Písomné záznamy z tejto doby uvádzajú, že sneh z Olympu obľuboval napríklad aj grécky spisovateľ Simonides z Keu, ktorý ...



Zdieľať

BRATISLAVA 9. júna (WN/SITA) - Na zmrzline - ochutenom snehu alebo ľade, si pochutnávali už starovekí Gréci. Písomné záznamy z tejto doby uvádzajú, že sneh z Olympu obľuboval napríklad aj grécky spisovateľ Simonides z Keu, ktorý žil v rokoch 556 až 486 pred naším letopočtom. V tom čase išlo o luxusný tovar a zámožní Gréci si posielali pre sneh a ľad bežcov, ktorí si náklad odovzdávali ako štafetový kolík. Sneh sa potom vylepšoval medom, ovocnými šťavami alebo vínom. K milovníkom antickej zmrzliny patrili aj Alexander Veľký a Hippokrates. Známy lekár odporúčal zmrzlinu svojim pacientom, pretože "oživuje šťavy, upevňuje zdravie a zvyšuje telesnú pohodu". V zmrzlinovej tradícii pokračovali aj ďalšie národy. Rímsky cisár Nero do hôr posielal svojich otrokov. Tí mu nosili ľad, ktorý používal na ochladenie nápojov. Je pravdepodobné, že už v tej dobe pri miešaní ľadu a ovocných nápojov došlo náhodne k objaveniu akéhosi starovekého sorbetu.

V súčasnosti používajú zmrzlinári pri ochucovaní svojich výrobkov aj ovocie. Mnohé z nich pritom pozitívne vplývajú na zdravie konzumentov. Čučoriedky, černice, čierne ríbezle, sušené slivky, baza, figy, červené hrozno, slivky a hrozienka znižujú riziko niektorých typov onkologických ochorení a napomáhajú udržiavať zdravé močové cesty, zlepšujú pamäť a umožňujú zdravé starnutie. Avokádo, zelené jablká, biele hrozno, lesný med, kivi, limety a zelené hrušky znižujú riziko niektorých typov onkologických ochorení, napomáhajú udržovať zdravé kosti, zuby a zrak. Banány, žlté hrušky, ďatle, nektárinky a broskyne opäť znižujú riziko niektorých typov onkologických ochorení, pomáhajú srdcu a slúžia aj ako prevencia vysokého cholesterolu.

Veľmi obľúbenou príchuťou je vanilka, ktorú pôvodné mexické obyvateľstvo už pred príchodom dobyvateľov využívalo ako prísadu do nápojov z kakaových bôbov a do čokoládových placiek. Starí Aztékovia verili, že vanilka posilňuje srdce, odstraňuje únavu, zaháňa strach a vôbec dodáva silu a zdravie. Európski "felčiari" predpisovali vanilku ako účinné afrodiziakum. Vanilka podporuje miešanie žalúdočných štiav, čím zlepšuje trávenie. Čokoláda zasa obsahuje chemické látky zvané flavonoidy, ktoré môžu mať ochranný efekt pre srdce, pretože spomaľujú vznik cholesterolu. Okrem toho je nepopierateľným zdrojom energie. Už Cortéz si nápoje z pražených kakaových bôbov (teda prvé varianty čokolády ako nápoja) vážil, pretože zvyšovali odolnosť a zaháňali únavu. Indiáni verili, že čokoláda má moc afrodiziaka. Aj najväčší milovník histórie - Casanova ju odporúčal ako afrodiziakum Madame du Barry, ktorá bola milenkou Ľudovíta XV. Dvorania kráľa Ľudovíta XVI. ju pili niekoľkokrát denne. Jej blahodarné a omladzujúce schopnosti využívala i Madame Pompadour. Ako príchuť do zmrzliny sa veľmi často používa aj kokosový orech, presnejšie kokosové mlieko, ktoré obsahuje takmer celé spektrum vitamínov B, okrem B6 a B12, a vitamín C. Mlieko z mladých kokosov sa dokonca v kritických prípadoch používalo ako náhrada za glukózu. Pistácie, ktoré sú tiež jednou z obľúbených zmrzlinových príchutí, zase výrazne znižujú hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. Majú taktiež preventívny účinok proti rôznym typom rakoviny. Pistácia obsahuje dosť tuku, vitamín A, vápnik, draslík, fosfor a hlavne železo.

Počas neustálych inovácií zloženia a chuti zmrzliny výrobcovia na trh uviedli aj zmrzlinu so syrovou alebo karí príchuťou. Nedočkala sa ale veľkej obľuby. Naopak v Mexiku sa s úspechom predáva čili zmrzlina.

FOTO:SITA


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Za záchranu horskou službou sa bude od 1. júla platiť
<< predchádzajúci článok
OKS podporuje etický kódex, ktorý navrhli rómski aktivisti