Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

22. apríla 2007

Alkohol robí ovocie zdravším



Ovocný koktail nemusí znamenať iba spoločenskú zábavu, môže totiž plnohodnotne prispieť aj ku zdraviu.



Zdieľať
Ako zistili americkí a thajskí vedci, pridaním etanolu, typu alkoholu, ktorý sa nachádza v destilátoch ako rum, vodka, tequila a podobne, sa v jahodových či černicových koktailoch výrazne zvýši hodnota antioxidantov. Ako vedci uviedli pre časopis Journal of the Science of Food and Agriculture, pridaním malého množstva alkoholu je možné z akéhokoľvek farebného ovocia získať viac zdraviu prospešných živín. Ako uviedol dr. Korakot Chanjirakul s kolegami z thajskej univerzity Kasetsart a vedci z amerického ministerstva poľnohospodárstva, takýto výsledok nikto z nich nečakal. Pôvodným zámerom štúdie bolo zistiť, ako je možné uskladniť jahody v chladničke čo najdlhšie čerstvé. Pridanie alkoholu k ovociu zvýšilo hladinu jeho antioxidantov a tým schopnosť bojovať proti voľným radikálom. Všetko farebné ovocie a zelenina je bohaté na antioxidanty, čo sú chemikálie zabraňujúce poškodzovaniu buniek. Ľudia, ktorí denne jedia čerstvé ovocie a zeleninu preukázateľne znižujú riziko vzniku rakoviny, srdcových ochorení a niektorých neurologických chorôb.

(SITA)


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Na návštevu Japonska pricestoval monacký princ Albert
<< predchádzajúci článok
Posádka jachty v austrálskych vodách pravdepodobne spadla do mora