Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

18. augusta 2014

Čokoláda vyrobená v Nitre získala celosvetového potravinového Oskara



Slovenská čokoláda vyrábaná v Nitre sa zaradila medzi celosvetovú čokoládovú špičku. Na svetovo najväčšej a najprestížnejšej súťaži GREAT TASTE AWARDS 2014 v Londýne ...



Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Nitra 18. augusta (TASR) – Slovenská čokoláda vyrábaná v Nitre sa zaradila medzi celosvetovú čokoládovú špičku. Na svetovo najväčšej a najprestížnejšej súťaži GREAT TASTE AWARDS 2014 v Londýne v polovici augusta tohto roka získala LYRA MANDALA ako prvá slovenská čokoláda zlatú hviezdu Great taste. Odborná porota, zložená zo 400 nezávislých odborníkov na gastronómiu, kuchárov ocenených Michelinskými hviezdami či gastrokritikov, ochutnávala zhruba 10.000 vzoriek potravín viac ako tisíc hodín. Pre objektivitu hodnotenia porotcovia hodnotili v "slepých" ochutnávkach výlučne chuť produktu bez obalu a marketingového pozadia produktu.


"Táto súťaž je medzi kritikmi už 20 rokov považovaná za Oskara v gastronómii. Na Slovensku ani v susednej Českej republike zatiaľ toto ocenenie nezískal žiadny iný výrobca čokolád, nemajú ho dokonca ani najznámejšie značky čokolád na našom trhu," povedal spolumajiteľ čokoládovne LYRA CHOCOLATE, s.r.o., Nitra Karol Stýblo, ktorý je jedným zo štyroch ľudí na svete, ktorí môžu používať titul Fino Aroma Master Chef Chocolatier.

Ročne až 50 ton čokolády

Nitrianska čokoládovňa vyrobí ročne 50 ton čokolády, ktorú okrem slovenského trhu ponúka aj v Českej republike a Poľsku. V sezóne, čo je od novembra do februára, sa na výrobe podieľa 20 ľudí, mimo sezóny osem. Na výrobu čokolády používa firma kakaové bôby criollo a trinitario, ktoré dováža z Kolumbie. "Sú to najkvalitnejšie kakaové bôby na svete, krajina povolila ich export len pred štyrmi rokmi. Kakao, ktoré používame, má označenie Fino de Aroma. Má len šesťpercentné zastúpenie v celosvetovej produkcii kakaa," konštatoval Stýblo. Kakao nie je alkalizované, takže si zachováva antioxidanty. Namiesto klasického bieleho repného cukru používa výrobca hnedý trstinový cukor. Pri výrobe čokolády je podľa slov odborníka dôležitý aj spôsob jej spracovania. "Dôležitú úlohu zohráva oblasť, z ktorej pochádzajú suroviny, jej nadmorská výška, spôsob praženia čokoládových bôbov, ich konšovania. Dĺžka a teplota konšovania, čiže úpravy chuti a vône čokoládovej hmoty miesením za určitých podmienok v tankoch, má veľký vplyv na chuť čokolády."

Čokoláda z bôbov criollo a trinitario je kyslejšia, má výrazné ovocné a kvetinové vône, jej chuť nie je štandardná v porovnaní s bežnými európskymi čokoládami. Bežná však nie je ani v Kolumbii. "Kolumbijčania tvrdé tabuľkové čokolády nevyrábajú, uprednostňujú čokoládu v tekutom stave, pijú ju ako nápoj," povedal Stýblo. Nitriansky výrobca používa na výrobu aj ďalšie suroviny, pistácie z Kalifornie, oriešky z Piemontu, fialkové kvety z Francúzska a čili zo Slovenska. Ocenenie GREAT TASTE AWARDS 2014 získala čokoláda posypaná ovocím sušeným mrazom. Výroba tohto druhu čokolády je ekonomicky náročnejšia, vstupné suroviny sú dvojnásobne drahšie oproti najpoužívanejším surovinám.

"Najrozšírenejší druh kakaa je Forastero, do čokolád ho používa drvivá väčšina výrobcov. Tvorí až 86 percent celosvetovej produkcie kakaa, pestuje sa najmä na africkom kontinente. Rozdiel v kvalite však potvrdzuje aj fakt, že z našich dvoch vzoriek čokolád jedna získala Great taste a výrobcovia s 300 vzorkami neuspeli," zhodnotil Stýblo. Podľa jeho slov vyššie surovinové náklady firma kompenzuje minimalizovaním ďalších nákladov, čím sa dokáže na trhu cenovo priblížiť k cenám komerčných výrobcov.



Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Žiakov v Revúcej čakajú v novom školskom roku nové športoviská
<< predchádzajúci článok
Záštitu nad SLOVANET BEACH EXHIBITION prevzal prezident SR