Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Pre ženy

28. septembra 2005

Dole s kilami : Pri chudnutí nesmiete hladovať





Zdieľať
Podmienkou redukčnej diéty je znížiť množstvo prijímanej stravy a tým aj denný príjem energie. Aby bola redukčná diéta účinná a zo zdravotného hľadiska bezpečná, je dôležité, aby konzumované potraviny boli kvalitné a obsahovali všetky potrebné živiny vo vyhovujúcom množstve.
Pre úspešné chudnutie je dôležitý výber potravín, vhodná úprava, správna skladba  stravy  a režim stravovania. Ženy dosiahnu redukciu telesnej hmotnosti obyčajne diétou s obsahom 5 000 až 6 000 kJ denne a muži s obsahom
6 000 až 7000 kJ.  
- Bežný priemerný denný príjem energie je 10 000 kJ. 
- Na  schudnutie 1 kilogramu tuku je potrebné dosiahnuť energetický   deficit
25 000 až 30 000 kJ. 
- Znížiť príjem energie pod 4 000 kJ denne znamená hladovať.
V období redukcie je vhodné zvýšiť príjem bielkovín, aby sa pri celkovom zníženom množstve stravy zachovalo ich denné odporúčané množstvo: 0,8-1,0 g bielkovín na
1 kg hmotnosti. Ich dostatočné zastúpenie v strave zabráni odbúraniu svalovej hmoty a pomáha kontrolovať pocit sýtosti. Vhodné zastúpenie rastlinných a živočíšnych bielkovín je 1:1.
Nie je podmienkou, aby ste pri chudnutí jedli stravu bez tuku. Aj keď sú tuky energeticky najvýdatnejšie, ich správna konzumácia chudnutie podporí. Dôležité je uprednostniť tuky rastlinné pred živočíšnymi, ktorých by nemalo byť v strave viac ako 7 %. Samozrejmosťou je vylúčiť z jedálnička tučné mäso, bravčovú masť a slaninu. Pre chudnutie sú však nebezpečné aj tuky, ktorých prítomnosť v potravine nie je na prvý pohľad zjavná, sú to tzv. skryté tuky. Tieto tuky sa do potravín dostávajú hlavne pri úprave či už priemyselne alebo doma v kuchyni, napríklad vysmážané jedlá aj zeleninové, zapekané jedlá, tučné syry, šľahačka, krekry, sušienky...
Pri chudnutí by sme mali konzumovať prevažne zložité sacharidy, tzv. polysacharidy, ktoré obsahujú obiloviny, strukoviny, zemiaky, ryža, múka, mlynské a pekárenské výrobky a vláknina. Jednoduché cukry, ktoré sa nachádzajú hlavne v ovocí, v sladkej zelenine a mlieku, sú pohotovostným zdrojom energie a ich denné množstvo treba regulovať. Sacharidy sa okrem mäsa, s výnimkou vnútorností, nachádzajú v každej potravine. O výbere vhodnej rozhoduje aj glykemický index (GI), schopnosť potraviny ovplyvňovať hladinu krvného cukru.  Na chudnutie sú vhodné potraviny s nízkym GI: šalát, huby, biely jogurt, šošovica..., doplnené o potraviny so  stredným GI: celozrnná ryža, žitný chlieb, pomaranč, mrkva...

                                  bielkoviny tuky sacharidy
Všeobecné odporúčania
pre racionálnu stravu: 15 % 25-30 % 55-60 %
Správne postavená
redukčná diéta:  25-30 % 25-30 % 40 %

PhDr. Mgr. Katarína Skybová
kompliment®
štúdio štíhlej línie
www.kompliment.sk 


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Krásna za pár minút
<< predchádzajúci článok
Nevera cez internet

Dole s kilami : Pri chudnutí nesmiete hladovať - diskusné fórum čitateľov

keby to tak islo...9.1. 9:47:30