![]()  | 
        
| Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
| 
              Utorok  4.11.2025 
         | 
        Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky | 
| 
              Meniny má Karol 
         | 
        Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino | 
| 
              | 
        
             | 
        
              | 
        
                 | 
        
             | 
    
| 
			 | 
05. januára 2006
Dve šálky kávy alebo čaju každý deň
Ľudia, ktorí to preháňajú s alkoholom, trpia nadváhou alebo majú v krvi príliš veľa železa, by mali pravidelne piť kávu alebo čaj, pretože tieto nápoje znižujú riziko vážneho poškodenia pečene.
Zdieľať
  Vedci z amerického Národného ústavu pre diabetes a ochorenia tráviaceho traktu a obličiek v spolupráci so spoločnosťou Social & Scientific Systems Inc. skúmali takmer 10-tisíc ľudí.
				
                    
                    
                    Zistili, že dve šálky kávy alebo čaju denne znižujú v porovnaní s iba jednou šálkou riziko chronického ochorenia pečene o polovicu. Káva však neposkytuje žiadnu ochranu ľuďom, ktorým hrozí ochorenie pečene z iných príčin, ako sú napríklad vírusové infekcie.
„Hoci je príliš skoro nabádať pacientov, aby pili viac kávy a čaju, výsledky našej štúdie potenciálne ponúkajú ľuďom s vysokým rizikom chronického ochorenia pečene praktický spôsob, ako toto riziko znížiť,“ hovorí doktorka Constance Ruhlová z výskumného tímu.
Podľa vedcov hrá hlavnú úlohu v celom procese podľa všetkého kofeín, ktorý je obsiahnutý tak v káve, ako aj v čiernom čaji.
„Hoci je príliš skoro nabádať pacientov, aby pili viac kávy a čaju, výsledky našej štúdie potenciálne ponúkajú ľuďom s vysokým rizikom chronického ochorenia pečene praktický spôsob, ako toto riziko znížiť,“ hovorí doktorka Constance Ruhlová z výskumného tímu.
Podľa vedcov hrá hlavnú úlohu v celom procese podľa všetkého kofeín, ktorý je obsiahnutý tak v káve, ako aj v čiernom čaji.
