Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

05. januára 2006

Dve šálky kávy alebo čaju každý deň



Ľudia, ktorí to preháňajú s alkoholom, trpia nadváhou alebo majú v krvi príliš veľa železa, by mali pravidelne piť kávu alebo čaj, pretože tieto nápoje znižujú riziko vážneho poškodenia pečene.



Zdieľať
  Vedci z amerického Národného ústavu pre diabetes a ochorenia tráviaceho traktu a obličiek v spolupráci so spoločnosťou Social & Scientific Systems Inc. skúmali takmer 10-tisíc ľudí.

Zistili, že dve šálky kávy alebo čaju denne znižujú v porovnaní s iba jednou šálkou riziko chronického ochorenia pečene o polovicu. Káva však neposkytuje žiadnu ochranu ľuďom, ktorým hrozí ochorenie pečene z iných príčin, ako sú napríklad vírusové infekcie.
„Hoci je príliš skoro nabádať pacientov, aby pili viac kávy a čaju, výsledky našej štúdie potenciálne ponúkajú ľuďom s vysokým rizikom chronického ochorenia pečene praktický spôsob, ako toto riziko znížiť,“ hovorí doktorka Constance Ruhlová z výskumného tímu.
 Podľa vedcov hrá hlavnú úlohu v celom procese podľa všetkého kofeín, ktorý je obsiahnutý tak v káve, ako aj v čiernom čaji.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Desať minút zoči-voči
<< predchádzajúci článok
Veda odporúča návrat k perinám