Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

11. júla 2008

EK nariadila zaregistrovať Slovenskú parenicu



Slovenská parenica sa na základe nariadenia Európskej komisie (EK) zapisuje do európskeho registra chránených zemepisných označení. Ako ďalej vyplýva z informácií zverejnených v úradnom vestníku ...



Zdieľať
BRATISLAVA 11. júla (WEBNOVINY) - Slovenská parenica sa na základe nariadenia Európskej komisie (EK) zapisuje do európskeho registra chránených zemepisných označení. Ako ďalej vyplýva z informácií zverejnených v úradnom vestníku Európskej únie (EÚ), komisia tak prijatím nariadenia vyhovela žiadosti o zápis názvu "Slovenská parenica“, ktorú Slovensko v minulosti predložilo európskym orgánom. K žiadosti o zápis parenice do registra, ktorú komisia zverejnila koncom októbra 2007, bolo možné vzniesť námietky do šiestich mesiacov. "Keďže komisii nebola oznámená žiadna námietka, musí sa tento názov zapísať do registra," informuje ešte úradný vestník EÚ. Nariadenie o registrácii parenice nadobúda účinnosť dvadsiatym dňom po jeho uverejnení vo vestníku EÚ, pričom je záväzné a priamo uplatniteľné vo všetkých členských štátoch únie. Slovenská parenica je špecifikovaná v návrhu registrácie ako parený, jemne údený syr, zvinutý do dvoch v tvare S prepojených zvitkov syrovej stuhy, s priemerom 6 až 8 centimetrov, vysokých 5 až 8 centimetrov. Zvitky sú podľa špecifikácie zviazané syrovou niťou alebo retiazkou. Syrová stuha má mať pred zvinutím hrúbku 2 až 3 milimetre, šírku 5 až 8 centimetrov a dĺžku 4 až 6 metrov. Slovenská parenica sa má vyznačovať jemnou chuťou a vôňou po ovčom mlieku a údení. Charakteristickým znakom parenice je výrazná zvláknená štruktúra syroviny, pričom minimálny obsah sušiny je 53 % a tuku v sušine 50 %. SITA

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Kradli na fare a vyhrážali sa farárovi
<< predchádzajúci článok
Energia pre budúcnosť