Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zaujímavosti

16. októbra 2016

FAO: Klíma sa mení, potravinárstvo a pôdohospodárstvo tiež



Na archívnej snímke žatva pšenice v Poľnohospodárskom družstve Chorvátsky Grob - Bernolákovo 12. júla 2016. Z celkového počtu vysadených obilnín tvorí pšenica 90 percent.



Zdieľať
Na archívnej snímke žatva pšenice v Poľnohospodárskom družstve Chorvátsky Grob – Bernolákovo 12. júla 2016. Z celkového počtu vysadených obilnín tvorí pšenica 90 percent. Foto: TASR/Pavel Neubauer
 
New York/Rím 16. októbra (TASR) - Potravinová bezpečnosť sa radí medzi hlavné otázky súvisiace s klimatickými zmenami. Najchudobnejší ľudia na svete, z väčšej časti roľníci, rybári a chovatelia, patria medzi najpostihnutejšie skupiny obyvateľstva, pokiaľ ide o následky zvyšovania teploty a rastúceho tempa prírodných katastrof spôsobených klímou, uvádza Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) pri príležitosti Svetového dňa výživy, ktorý pripadá na 16. októbra.


Zároveň počet svetovej populácie neustále narastá a do roku 2050 by na Zemi malo žiť 9,6 miliardy ľudí, pokračuje FAO. Na uspokojenie potravinových potrieb takého počtu obyvateľov Zeme sa pôdohospodárstvo a potravinárstvo budú musieť stať odolnejšími, produktívnejšími a trvalo udržateľnými vo svojej produkcii. Ako dodala FAO, to je jediný spôsob, ako ľudstvo môže garantovať riadny stav ekosystémov a vidieckeho obyvateľstva a zároveň znižovať škodlivé emisie.
 
Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák za účelom prezentovania a šírenia pozitívnych príkladov počas pracovného výjazd pre primátorov, starostov, poslancov obecných, mestských a regionálnych zastupiteľstiev atď. v Turni nad Bodvou, okres Košice – okolie navštívil novo založenú plantáž pre pestovanie energetických drevín. Na snímke Péter Rusznyák pri okopávaní sadeníc energetických drevín. Foto: TASR/Milan Kapusta
 


Pestovať potraviny trvalo udržateľným spôsobom znamená prijať a zaviesť do praxe spôsoby, pri ktorých je možné na menšej ploche pestovať viac, ďalej je potrebné zamerať sa na znižovanie strát potravín formou rôznych iniciatív. Napríklad zlepšovaním spôsobu zberu úrody, skladovania produktov, ďalej zlepšovaním ich prepravy, dopracovaním infraštruktúry, funkčnosti trhov ako aj vykonaním inštitucionálnych krokov a úpravou legislatívy.

Preto, pokračuje FAO, naše posolstvo pre Svetový deň výživy nesie motto: "Klíma sa mení, potravinárstvo a pôdohospodárstvo tiež".

Tento koncept zodpovedá významnému obdobiu, počas ktorého sa bude sláviť Svetový deň výživy, a to krátko pred budúcou Konferenciou Organizácie Spojených národov (OSN) o klimatických zmenách, COP22. Je stanovená na 7.-18. novembra tohto roku v marockom meste Marrákeš, zdôraznila FAO.

Svetový deň výživy, známy aj pod názvom Svetový deň potravín, sa pripomína vo vyše 150 krajinách sveta. Termín tohto svetového dňa - 16. október - odkazuje na založenie FAO v roku 1945 v kanadskom Québecu. Vtedy išlo o prvé zasadnutie konferencie, na ktorej sa účastníci rozhodli založiť FAO ako špecializovanú inštitúciu OSN. V roku 1951 sa jej sídlo presťahovalo z Washingtonu do hlavného mesta Talianska - Ríma.
 
Ilustračná snímka Foto: TASR/Bohdan Kočák
 


Prvý Svetový deň potravín bol 16. októbra 1981. FAO je hlavným orgánom OSN pre otázky rozvoja poľnohospodárskych oblastí. Svojimi aktivitami sa usiluje znižovať a zmierňovať chudobu a hlad vo svete.

Poslaním FAO je pomáhať svojím členským štátom v činnosti tak, aby ich občania mali prístup k dostatočnému množstvu kvalitnej stravy. Ide o medzivládnu organizáciu, má vyše 190 členských štátov a členskú organizáciu - Európsku úniu.

Na 16. októbra pripadá aj Svetový deň chleba. Prakticky všade na svete sa chlieb chápe ako základná a súčasne aj ako symbolická potravina. Chlieb sprevádza človeka od vzniku prvých civilizácií a aj dnes mu náleží dôstojné miesto na stole. Patrí nielen medzi základné potraviny, ale v mnohých kútoch sveta aj k najdôležitejšej zložke stravy. Preto sa považuje za synonymum života, bezpečia a dostatku. Biely či čierny chlieb zabezpečuje výživu, poskytuje proteíny, vitamíny, stopové prvky.

Medzinárodný zväz pekárov v úsilí o pozdvihnutie povedomia verejnosti o výživových a zdraviu prospešných stránkach tejto potraviny založil v roku 2002 Svetový deň chleba s tým, že sa bude konať 16. októbra. Tento deň má zároveň upozorniť na celý proces výroby - od zasiatia obilia cez prácu pekára až po nákup voňavého produktu. V mnohých štátoch okolo 16. októbra pekárske zväzy či cechy organizujú osobitné akcie zamerané na poznanie problematiky tohto remesla.

Zdroje: www.fao.org, www.swissbaker.ch, www.swissbaker.ch, www.uibaker.org, www.tag-des-brotes.de, www.wfo-oma.org

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
J. REZNÍK: Slovenská literatúra je verným obrazom našej spoločnosti
<< predchádzajúci článok
P. ZAJAC: Medzinárodný úspech slovenskej literatúry sa nedá vynútiť