Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

12. apríla 2015

Inšpektori si posvietia na nové označovanie mäsa



Po novom by mal mať ...



Zdieľať
maso Nové pravidlá označovania by mali uvádzať už aj odkiaľ pochádza bravčové, kozie, ovčie a hydinové mäso. Vzťahujú sa na tovar, ktorý bol uvedený na trh od začiatku apríla.BRATISLAVA 12. apríla (WEBNOVINY) - Po novom by mal mať spotrebiteľ jasno už aj v tom, odkiaľ pochádza bravčové, kozie, ovčie a hydinové mäso, ktoré si vkladá do nákupného košíka. Z obalu by mal vyčítať, kde bolo zviera chované a zabité.


Nové pravidlá označovania sa vzťahujú na tovar, ktorý bol uvedený na trh od začiatku apríla. Či tomu tak skutočne je, si chcú preveriť inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS). "Bola nariadená cielená kontrola povinných údajov pri označovaní čerstvého, chladeného a mrazeného mäsa z ošípaných, oviec, kôz a hydiny," uviedla Paulína Komarová zo ŠVPS.

Kontrola je naplánovaná na obdobie štyroch týždňov. "Po jej vyhodnotení sa na základe zistených nedostatkov a ich závažnosti určí ďalší postup," skonštatovala Komarová. Tomu, kto vyrába, balí alebo umiestňuje na trh nesprávne označené potraviny alebo neoznačené, hrozí pokuta od 100 do 100-tisíc eur.

Od prvého apríla sa nariadením Európskej komisie stanovila povinnosť uvádzať krajinu pôvodu alebo miesto pôvodu na etikete čerstvého, chladeného a mrazeného mäsa z ošípaných, oviec, kôz a hydiny. Pri hovädzom mäse povinnosť označovania platí už dlhší čas.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Austrálska vláda plánuje zastaviť dávky rodičom s nezaočkovanými deťmi
<< predchádzajúci článok
Pápež označil vyvražďovanie Arménov za prvú genocídu 20. storočia