![]() |
| Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
|
Pondelok 3.11.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
|
Meniny má Hubert
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
|
|
|
|
|
|
|
|
Nové pravidlá označovania by mali uvádzať už aj odkiaľ pochádza bravčové, kozie, ovčie a hydinové mäso. Vzťahujú sa na tovar, ktorý bol uvedený na trh od začiatku apríla.BRATISLAVA 12. apríla (WEBNOVINY) - Po novom by mal mať spotrebiteľ jasno už aj v tom, odkiaľ pochádza bravčové, kozie, ovčie a hydinové mäso, ktoré si vkladá do nákupného košíka. Z obalu by mal vyčítať, kde bolo zviera chované a zabité. Nové pravidlá označovania sa vzťahujú na tovar, ktorý bol uvedený na trh od začiatku apríla. Či tomu tak skutočne je, si chcú preveriť inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS). "Bola nariadená cielená kontrola povinných údajov pri označovaní čerstvého, chladeného a mrazeného mäsa z ošípaných, oviec, kôz a hydiny," uviedla Paulína Komarová zo ŠVPS.
Kontrola je naplánovaná na obdobie štyroch týždňov. "Po jej vyhodnotení sa na základe zistených nedostatkov a ich závažnosti určí ďalší postup," skonštatovala Komarová. Tomu, kto vyrába, balí alebo umiestňuje na trh nesprávne označené potraviny alebo neoznačené, hrozí pokuta od 100 do 100-tisíc eur.
Od prvého apríla sa nariadením Európskej komisie stanovila povinnosť uvádzať krajinu pôvodu alebo miesto pôvodu na etikete čerstvého, chladeného a mrazeného mäsa z ošípaných, oviec, kôz a hydiny. Pri hovädzom mäse povinnosť označovania platí už dlhší čas.
