![]() |
| Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
|
Utorok 4.11.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
|
Meniny má Karol
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
|
|
|
|
|
|
|
|
17. októbra 2017
K. FAŠIANGOVÁ: Plytvanie potravinami je nielen etický problém
Plytvanie potravinami je nielen etický, ale aj ekonomický, energetický a environmentálny problém, pretože až jedna tretina vyrobených potravín na svete sa vyhodí. Uviedla to ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASRV roku 2016 sa podľa jej slov v EÚ vyhodilo asi 100 miliónov ton potravín, čo je ročne asi 115 kilogramov na obyvateľa. "Podľa Eurostatu a Európskej komisie sa vlani vyprodukovalo na Slovensku asi 0,62 až 0,86 milióna ton potravinového odpadu. Je zarážajúce, ide o dvojnásobné číslo pri porovnaní s Českou republikou a porovnateľné s Maďarskom, pričom spomínané krajiny majú dvojnásobok obyvateľov," upozornila.
Len členovia SAMO museli podľa jej slov v roku 2015 zlikvidovať 15.000 ton potravín v hodnote 12,5 milióna eur. "Za roky 2014 až 2016 a časť roka 2017 darovali reťazce združené v SAMO potravinovým bankám a charitám potraviny v hodnote viac ako 3 milióny eur, najmä pred uplynutím doby spotreby a minimálnej trvanlivosti. K dnešnému dňu máme evidovaných asi 18 charitatívnych organizácií, ktoré sú schopné prijímať darované potraviny," dodala Fašiangová.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
