Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra

07. júla 2019

Na grilovanie nie sú vôbec vhodné údenárske výrobky, hovorí odborníčka



Na grilovanie nie sú vôbec vhodné údenárske výrobky alebo mäsá naložené v soli či marináde. Upozornila na to vedúca Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného ...



Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein
Bratislava 7. júla (TASR) - Na grilovanie nie sú vôbec vhodné údenárske výrobky alebo mäsá naložené v soli či marináde. Upozornila na to vedúca Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava Alžbeta Béderová.


"Použitá soľ sa vplyvom vysokej teploty a ohňa v spojení s bielkovinou z mäsa stáva zdrojom nitrozamínov, ktoré sú považované za najintenzívnejšiu rakovinotvornú látku," povedala odborníčka na zdravú výživu. Pripomenula však, že grilovanie je zdravá, nízkokalorická forma prípravy jedla, pretože nevyžaduje použiť na úpravu jedla už ďalší tuk.

Podľa jej slov je potrebné sa pri takejto príprave jedla vyvarovať zásadným chybám, aby nebolo zdraviu škodlivé a rizikové. "Na opekanie či grilovanie nie je vhodné mastné mäso, pretože topiaca sa masť kvapká na pahrebu a jej spaľovaním vznikajú kancerogénne látky," zdôraznila.

Rovnako neodporúča do pripravovaného mäsa pichať, ale len ho opatrne otáčať. Vytekajúca šťava sa totiž podľa jej slov v ohni či pahrebe spaľuje, dymí a mení sa na škodlivé benzpyrény.

Niektorí gurmáni pred záverom opekania polejú mäso pivom, aby dostalo lepšiu chuť a chutnejšiu kôrku. "Ani tento postup nie je správny, pretože väčšinou vzniknutý dym znehodnotí opekané jedlo," dodala.


Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Škodu 1203 používajú hasiči v Hendrichovciach už len sporadicky
<< predchádzajúci článok
Spevák Stevie Wonder na jeseň podstúpi transplantáciu obličky