Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika    Zdravie

29. októbra 2011

Nízkokalorické sladidlá: bezpečnosť a metabolizmus



Sladidlá a sladká chuť hrajú dôležitú úlohu pri výbere a vychutnávaní jedla a nápojov.



Zdieľať
Sladidlá
 
Sladidlá a sladká chuť hrajú dôležitú úlohu pri výbere a vychutnávaní jedla a nápojov. Viaceré výskumy ukázali, že ľudí prirodzene priťahujú sladké chute viac ako ktorékoľvek iné. Nízkokalorické sladidlá nahrádzajú sladkú chuť od jednoduchých cukrov - fruktózy a glukózy, až po prísady a potraviny, ktoré cukor obsahujú ako melasa, med, agáve, samotný kockový cukor a kukuričný sirup.
 
Väčšina sacharidov a kalorických sladidiel poskytuje energiu 4 kcal (17 kJ) na gram. V dnešnej dobe dokážu chuť na sladké uspokojiť aj jedlá a nápoje s nízkym obsahom kalórií, prípadne tie bez cukru. Pre zdravú výživu je dôležité nezabúdať na to, že energia získaná z potravín a nápojov sa meria v kalóriách a pri rátaní energetického príjmu sa počítajú všetky, vrátane tých z nápojov.

 

 
 TIP: Chudnutie so sladkým?
Pokiaľ sa snažíte schudnúť, mali by ste uprednostniť jedlá a nápoje so zníženým obsahom kalórií. Zodpovedajú nutričným a energetickým požiadavkám a zároveň v kombinácii s pravidelnou fyzickou aktivitou pomáhajú dodržiavať vyvážený energetický príjem a výdaj.
 
 
Nízkokalorické sladidlá: bezpečnosť a metabolizmus
„Ak sa pri potravinách pozorne zapozeráte na zloženie niektorých výrobkov, tak zistíte, že mnohé z nich obsahujú nízkokalorické sladidlá. Používajú sa ako náhrada za sacharózu, teda repný cukor. Sú to prírodné alebo chemické látky, ktoré majú sladkosť cukru, ale podstatne menej kalórií. Teda, obsah kalórií je rovnaký, ale v porovnaní s cukrom sú oveľa sladšie, a preto je potrebné len ich minimálne množstvo,“ hovorí  primár MUDr. Miloš Bubán.
 
A práve aj to je jedným z dôvodov, prečo sa používajú ako náhrada namiesto cukru. Nízkokalorické sladidlá neovplyvňujú hladinu glukózy v krvi a nespôsobujú ani inzulínovú odpoveď organizmu. Sú vhodné u diabetikov alebo pri dodržiavaní prísnej diéty. Ich využívanie v jedlách a nápojoch má pomerne dlhú tradíciu.
 
Aj keď sa o sladidlách už od ich vzniku vedú búrlivé debaty v zmysle „pre a proti“, všetky používané nízkokalorické sladidlá sú u nás preverené a povolené, a to vrátane napríklad sukralózy, sacharínu a acesulfamu draslíka. Niektoré sladidlá majú taktiež odporúčané denné dávky na konzumáciu. Doporučený denný príjem je určený v miligramoch na kg telesnej hmotnosti a predstavuje čiastku, ktorá je bezpečná pre konzumáciu každý deň po celý život bez citeľného rizika pre zdravie. Avšak počas tehotenstva a v detskom veku by sa mali nízkokalorické sladidlá vynechávať, prípadne konzumovať len vo veľmi malej miere.
 
TIP: Pomáhajú „light“ nápoje pri udržiavaní optimálnej váhy?
Samotná voľba nápoja „light“ nemá zoštíhľujúci účinok. Stáva sa však súčasťou lepšej kontroly nad energetickou rovnováhou. Početné štúdie potvrdzujú, že priaznivejšie výsledky pri redukcii váhy dosahujú ľudia, ktorí konzumujú nápoje sladené nízkokalorickými sladidlami.  
 







„Použitie aditív, teda okrem iných aj sladidiel, je v potravinárskom priemysle pod prísnou reguláciou a kontrolou medzinárodne a národne platných zákonov. Bezpečnosť potravín kontrolujú a strážia štátne kontrolné úrady. V Európskej únii je to EFSA (European Food Safety Authority / Európsky úrad pre bezpečnosť potravín). Na Slovensku je zodpovednou inštitúciou pre kontrolu bezpečnosti potravín ÚVZ SR (Úrad verejného zdravotníctva SR),“
hovorí MUDr. Peter Minárik, odborník na obezitu, výživu a zdravý životný štýl a zároveň dodáva: V Európskej únii sa prídavné látky v potravinách označujú písmenom „E“ a ďalším troj- prípadne štvormiestnym kódom. “E” znamená, že látka dodaná do potraviny je registrovaná v Európskej komisii pre zdravé potraviny ako zdravotne vyhovujúca. Pre používanie pri výrobe potravín je povolená za presne definovaných podmienok. Všetky prídavné látky museli prejsť zložitými toxikologickými testami, ktoré trvali aj niekoľko rokov a vykonávali sa v nezávislých toxikologických laboratóriách v rôznych krajinách sveta.
 
V potravinách a nápojoch sa často používajú názvy ako „prírodný“ alebo „bez prídavkov cukru“, aby sa odlíšili potraviny a nápoje bez alebo s upraveným množstvom cukru. Telo však pri trávení, vstrebávaní a spaľovaní nerobí rozdiely. Nevie totiž rozlíšiť, čo presne je zdrojom glukózy alebo fruktózy, a preto ich absorbuje bez ohľadu na to, či pochádzajú z medu, sirupu, kúska ovocia, cukrovej trstiny, kockového cukru, koláča alebo nealkoholických nápojov. Glukóza je pritom hlavným zdrojom energie pre mozog, centrálny nervový systém a červené krvinky. Glukóza tiež môže byť uložená vo forme glykogénu (živočíšny škrob) v pečeni a svaloch, prípadne sa všetky prebytočné kalórie v tele premenia na telesný tuk.
 
TIP: Ako uspokojiť chuť na sladké?
Väčšina ľudí volí pri chudnutí stratégiu vyberania menších porcií, prípadne obmedzujú svoje obľúbené pochúťky. Ak používame potraviny a sladené nápoje s nízkym obsahom kalórií, môžeme uspokojiť svoju chuť na sladké a zároveň v kombinácii s dostatočnou fyzickou aktivitou zabezpečiť súlad medzi energetickým príjmom a výdajom.
 
 
Aspartám
Medzi najznámejšie nízkokalorické sladidlá patrí aspartám. Prvýkrát bol uvedený na trh v Spojených štátoch amerických v roku 1981 na základe povolenia, ktoré udelil Americký úrad pre liečivá (FDA). S ohľadom na ďalšie vykonávané štúdie, bolo povolenie následne rozšírené na perlivé nápoje v roku 1983 a v roku 1996 bol aspartám uznaný ako náhradné nízkokalorické sladidlo. V súčasnosti je povolený vo viac ako 90 krajinách. Jeho zdravotné riziká boli preskúmané najrôznejšími národnými a medzinárodnými inštitúciami, ktoré potvrdili jeho neškodnosť a bezpečnosť. Boli medzi nimi napríklad Výbor odborníkov na potravinové doplnky FAO / OMS (JECFA) pre Európu, Vedecký výbor pre potraviny (SCF). V Európskej únii je aspartám registrovaný ako oficiálna prísada, označená európskym kódom E 951.
 
Aspartám má až 180-200 krát väčšiu sladivosť ako sacharóza. Používa sa pri výrobe viac ako 6000 „light“ výrobkov – v nápojoch, v mliečnych jogurtoch, v džemoch a iných sladkých nátierkach (čokoládových a arašidových), žuvačkách a sladkostiach. Rovnako ho nájdeme v mnohých farmaceutických výrobkoch (lieky, sirupy).
 
Zaujímavosťou je, že aspartám je veľmi stabilný v suchom prostredí. Vo vlhku alebo pri teplotách od 30 do    80 °C sa premieňa na látku bez sladiacich schopností. Neodporúča sa preto pri varení, pretože vtedy stráca svoju sladkú chuť. Pri bežnej izbovej teplote je jeho stabilita pri optimálnej pH 3, 4 a 5, čo je práve pH hodnota perlivých "light" nápojov.
 

Krátky prehľad sladidiel, ktoré sa používajú v potravinárskom priemysle v EÚ
 
E95O    Acesulfam K
– je 200 krát sladšie než cukor
E951     Aspartám
– 150 – 200 krát sladšie než cukor
E952     Cyklamát (kyselina cyklámová)
– 30 krát sladšie než cukor, v USA zakázané
E953     Izomalt
– menej sladké ako cukor, ale obľúbené v cukrárstve
E954     Sacharín
– najstaršie a najlacnejšie nízkokalorické sladidlo, až 500 krát sladšie ako cukor, ale po použití zanecháva horkastú chuť.
E955    Sukralóza
– až 600 krát sladšie ako cukor
E956    Alitam
– asi 2000 krát sladšie než cukor, nie celkom teplotne   stabilné
E957    Taumatín
– prírodné sladidlo, 2000 krát sladšie než cukor, ale s inou chuťou
E958    Glyzírhizín
– prírodné sladidlo až 50 krát sladšie no chuťovo iné
E959    Neohesperidín DC
– 1000 krát sladšie než cukor
E965    Maltitolový sirup
– rovnako sladké ako cukor
E966    Laktitol
– je trikrát menej sladké ako cukor
E967    Xylitol
– porovnateľne sladké ako cukor, telu vlastné
 

   Tlač    Pošli