Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

17. júna 2021

Reštaurácie i kaviarne prišli počas pandémie o 70 percent zamestnancov, neprilákalo ich ani zvýšenie platu



Horeca sektor (hotely, reštaurácie, kaviarne) stratil počas pandémie



Zdieľať
bp_8085 676x451 17.6.2021 (Webnoviny.sk) - Horeca sektor (hotely, reštaurácie, kaviarne) stratil počas pandémie koronavírusu veľmi veľa zamestnancov. Až takmer 70 percent z bývalých čašníkov, kuchárov a pomocného personálu sa pretransformovalo na iné pracovné pozície a už sa do sektora neplánujú vrátiť.

Chýba pracovná sila


Ukazuje to najnovší prieskum spoločnosti Elanor Slovakia zameraný na zotavovanie sa jednotlivých odvetví po koronakríze. Sektor horeca doplatil na pandémiu najviac a najťažšie sa aj bude zotavovať. Ako vysvetlil country manažér Elanor Slovakia Ivan Zizič, chýba mu kvalifikovaná pracovná sila.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu


Po druhej vlne pandémie priznáva 27 percent firiem zlúčenie či transformáciu pracovných miest, dve percentá zvažujú prepúšťanie, 12 percent ohlásilo nábor zamestnancov. Najčastejšie k transformácii pracovných miest došlo v IT a administratíve (60 percent), v sektore výroby (55 percent) a retaile (44 percent). Najmenej transformácia miest zasiahla bankový a finančný sektor (15 %).

Zlepšili aj platové podmienky


Do prieskumu sa zapojilo viac ako 32 percent veľkých spoločností, 60 percent stredných a osem percent malých firiem a živnostníkov. Firmy boli naprieč sektormi hospodárstva, vrátane IT a administratívy, stavebníctva, výroby, retailu, bankovníctva a finančníctva, ako aj zdravotníctva.

Práve v horeca sektore zápasili na prelome mája a júna mnohé prevádzky hotelov a reštaurácií po svojom znovuotvorení s nedostatkom kvalifikovaných zamestnancov. „A to aj napriek tomu, že prevádzkovatelia v horeca segmente zásadne zatraktívnili platové podmienky a formy zamestnávania,“ konštatuje Ivan Zizič.

Návrat do kancelárií


Ako ukazujú výsledky prieskumu, firmy preferujú návrat do kancelárií a kooperáciu s kolegami. Kým v Európe to uprednostňuje štvrtina firiem, na Slovensku podporuje návrat zamestnancov do kancelárií až 30 percent firiem. Štvrtina firiem chce v home office pokračovať, v Európe je to 33 percent. Zvyšok preferuje čiastočný návrat.

Až 22 percent firiem zaviedlo alebo čoskoro zavedie model “share desk”, teda zdieľané stoly, keďže sa už prestáva počítať so 100-percentnou obsadenosťou všetkými zamestnancami počas celého dňa. „Podporuje sa flexibilita a kreativita,“ dodáva country manažér Elanor Slovakia. Celkovo v prvom polroku došlo k výraznej zmene štruktúry benefitov až v 42 % firiem.


Zdroj: Webnoviny.sk - Reštaurácie i kaviarne prišli počas pandémie o 70 percent zamestnancov, neprilákalo ich ani zvýšenie platu © SITA Všetky práva vyhradené.

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
NAKA zadržala v rámci akcie Mýtnik II podpredsedu spoločnosti MH Manažment Holáka
<< predchádzajúci článok
Strana Za ľudí presadzuje nižšie dane a odvody pre zamestnávateľov, diskutovať chcú aj s Matovičovom (video)