![]()  | 
        
| Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
| 
              Utorok  4.11.2025 
         | 
        Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky | 
| 
              Meniny má Karol 
         | 
        Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino | 
| 
              | 
        
             | 
        
              | 
        
                 | 
        
             | 
    
| 
			 | 
14. januára 2016
Stav hmotných rezerv potravín nedostačujúci a neflexibilný, tvrdí SŠHR
Súčasný stav s hmotnými rezervami potravín je nedostačujúci a neflexibilný. Konštatovala to Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR vo svojom návrhu koncepcie ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Drozd"Aktuálne správa rezerv disponuje potravinovými položkami mrazené mäso, potravinárska pšenica, lúpaná ryža, kryštálový cukor a jedlá šošovica," spresnila SŠHR. Slovensko má podľa SŠHR v súčasnosti v hmotných rezervách zásoby mrazeného mäsa na 1,04 dňa, potravinárskej pšenice na 20,31 dňa, ryže na 7,26 dňa, kryštálového cukru na 9,28 dňa a šošovice na 3,37 dňa.
"Správa rezerv v záujme komplexného riešenia potravinovej bezpečnosti štátu bude v budúcnosti zabezpečovať obyvateľstvo SR potravinovými položkami hmotných rezerv nie jednotlivo, ale ako celkovej dennej dávky na minimálne 30 dní, s výhľadom na 60 dní," uviedla v materiáli SŠHR.
Zásoby obilnín navrhuje SŠHR vytvoriť v objemovom pomere 70 % suroviny (pšenica, ryža, kukurica, raž, jačmeň), 20 % polotovary (múka) a 10 % hotové výrobky (cestoviny, krehký chlieb). Zásoby mäsa by sa podľa návrhu mali tvoriť v objemovom pomere 50 % živé stádo (v prepočte na veľkú dobytčiu jednotku), 40 % mrazené mäso a 10 % hotové výrobky (mäsové výrobky, hotové jedlá).
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
