![]() |
| Správy | Reality | Video | TV program | TV Tipy | Práca | |
|
Streda 12.11.2025
|
Autobazár | Dovolenka | Výsledky | Kúpele | Lacné letenky | Lístky |
|
Meniny má Svätopluk
|
Ubytovanie | Nákup | Horoskopy | Počasie | Zábava | Kino |
|
|
|
|
|
|
|
|
15. júla 2017
V Batizovciach varili tradičné miestne pirohy posypané slaným tvarohom
V podtatranskej obci Batizovce v okrese Poprad dnes miestni obyvatelia od ranných hodín varili tradičné batizovské pirohy. Ako uviedla súťažiaca Oľga ...
Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR - Oliver Ondráš"Súťaž vo varení pirohov sa pred šiestimi rokmi rozhodli zorganizovať miestni folkloristi. Cieľom je urobiť tradičné batizovské pirohy, ktoré obsahujú zemiakové cesto so zemiakovou plnkou a sú posypané tvarohom a vypekanou slaninkou," uviedol hlavný organizátor podujatia Marián Chromek. Podľa súťažiacej Bodnárovej základom dobrých pirohov je dobré vymiesené cesto a kvalitne popučené zemiaky.
O najlepšie pirohy v tomto roku súťažilo osem družstiev zložených z maximálne štyroch členov. Špecifikom podujatia je, že pri varení môžu súťažiaci používať len oheň a drevo, elektrické či plynové variče sú zakázané. Podľa slov súťažiaceho Jána Mlynského, ktorý varil v družstve hasičov, pirohy pripravujú podľa receptu starých mám, ktorý zdedili.
Porota hodnotila nielen čas prípravy, ale aj vzhľad a spôsob prípravy, rovnako i chuť tradičného jedla. Ako poznamenal kuchár a porotca súťaže Tomáš Tejbus, nájsť víťaza medzi uvarenými jedlami je vždy ťažké, keďže viaceré pirohy sú pripravené na vysokej úrovni.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
