Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Ekonomika

04. októbra 2016

V najväčšom slovenskom skleníku začala paradajková sezóna



Na Farme Babindol neďaleko Nitry sa začala paradajková sezóna. V najväčšom slovenskom skleníku so zimnou produkciou paradajok farma pestuje od roku 2014 na ploche ...



Zdieľať
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Nitra 4. októbra (TASR) – Na Farme Babindol neďaleko Nitry sa začala paradajková sezóna. V najväčšom slovenskom skleníku so zimnou produkciou paradajok farma pestuje od roku 2014 na ploche 2,4 hektára od októbra do júla nasledujúceho roku cherry paradajky odrôd Tramezzino a McDreamy. Ich opeľovanie počas celej zimy zabezpečuje 20-tisícová populácia čmeliakov. So zberom prvej septembrovej úrody sa začalo koncom minulého mesiaca, v pondelok 3. októbra farma spustila predaj z dvora. Sezónna produkcia babindolského skleníka sa pohybuje od 500 do 600 ton rajčín.


Paradajky sa v skleníku oberajú v plnej zrelosti, pretože celá produkcia smeruje na slovenský a český trh. "Pre porovnanie, paradajky zo severnej Afriky sa oberajú zhruba pri 70-percentnej zrelosti, španielske či holandské paradajky pri 80-percentnej zrelosti. Následne dozrievajú v kamióne, keďže ich na slovenský stôl čaká ešte päť- až sedemdňová cesta," skonštatovala konateľka Farmy Babindol Jana Gnojčáková zo spoločnosti Adanik, s.r.o., ktorá patrí do skupiny Bencont Group. "Na diaľnici dozretá paradajka síce môže nadobudnúť správnu farbu, no len dozrievanie na koreni zabezpečí plnú charakteristickú chuť a vôňu pre každú odrodu," povedala Gnojčáková. Podľa jej slov má práve zber vo vysokom štádiu zrelosti zásadný vplyv na chuť i vôňu paradajky.




Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
GALKO: Exfunkcionárku Smeru Kolenčíkovú má prokuratúra ihneď vypočuť
<< predchádzajúci článok
Talianska centrálna banka považuje vládnu prognózu za optimistickú