Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Príroda-Zvieratá

09. marca 2020

Počet zubrov v Poloninách úspešne rastie, je ich už 48 a v lete pribudnú mladé



Populácia zubra hrivnatého v Národnom parku (NP) Poloniny vzrástla od decembra z pôvodných 40 na 48 jedincov. Na svojej internetovej stránke to uviedla Správa NP Poloniny.



Zdieľať
Počet zubrov v Poloninách úspešne rastie, je ich už 48 a v lete pribudnú mladé

 

Ochranári a dobrovoľníci zaregistrovali osem prírastkov počas zimného monitoringu, v rámci ktorého v snehu sledovali pobytové znaky zubrov, akými sú napríklad stopy či trus.

Vo voľnej prírode úplne vyhynul

Zubor hrivnatý na začiatku 20. storočia vo voľnej prírode Európy celkom vyhynul. Jeho genofond sa zachoval iba vďaka chovu niekoľkých jedincov v zoologických záhradách najmä v Nemecku a niekoľkých iných krajinách. V roku 1924 žilo vo voľnej prírode na celom svete 66 jedincov.

Vďaka kríženiu jedincov odchovaných v zajatí začali zubry v 60. a 70. rokoch 20. storočia opätovne vypúšťať do voľnej prírody. Podľa Európskej plemennej knihy zubrov – vôbec najstaršej plemennej knihy voľne žijúcich zvierat na svete sa v Európe k 31. decembru 2018 vyskytovalo 7 532 voľne žijúcich zubrov.

Na Slovensku vyhynul zubor hrivnatý v 15. storočí. Traduje sa, že posledného voľne žijúceho jedinca ulovil uhorský kráľ Matej Korvín. Táto informácia sa objavuje aj v odborných publikáciách.

Prvých zubrov doviezli zo zahraničia

V roku 2004 sa v Poloninách začal pokus o návrat tohto najväčšieho suchozemského cicavca v Európe do voľnej prírody Slovenska, pri ktorom bolo vypustených päť jedincov privezených z Holandska, Talianska a Švajčiarska.

V decembri 2019, hlásila Správa NP Poloniny, že ich počet za 15 rokov narástol na 40. Aktuálne sa v Poloninách nachádza už 48 zubrov a v máji a júni tohto roku očakávajú ďalšie prírastky.

Podľa Správy NP Poloniny počas zimného obdobia skonzumuje dospelý zubor denne 30 až 45 kilogramov trávy, ktorú vyhrabe spod snehu a jeden až tri kilogramy kôry stromov a vetiev s lístím. Zaujímavosťou je, že u zubrov nebol nikdy pozorovaný ohryz kôry jelše a brezy.

Ochranári monitorujú v zime aj vlkov či rysov

Okrem zubrov zaznamenali ochranári a dobrovoľníci v Poloninách aj výskyt vlkov dravých, rysa ostrovida, mačky divej, jazveca lesného, jariaboka hôrneho či myšiaka lesného. Počas zimného monitoringu sa im navyše podarilo fotograficky zachytiť migráciu ôsmych kŕdľov žeriava popolavého. Tie najväčšie tvorilo približne 150 jedincov.

Žeriav popolavý sa v letnom období prirodzene vyskytuje v krajinách Škandinávie, Pobaltia, Rusku, Kazachstane, Číne či Turecku. Počas zimy migruje do krajín s prirodzene teplejšou klímou, napríklad Španielska, Portugalska, Saudskej Arábie, Indie, Iraku, Sýrie, Libanonu, Izraela a krajín severnej a východne Afriky.

V rokoch 2009 a 2016 bolo pozorovaných niekoľko jedincov tohto druhu pri Senianskych rybníkoch v okrese Michalovce, kde si urobili prestávku počas jarnej migrácie.

Poloniny sú jediné miesto, kde sa zubor vykytuje

NP Poloniny sa rozprestiera v Prešovskom samosprávnom kraji na ploche 298 kilometrov štvorcových s ochranným pásmom o veľkosti 110 kilometrov štvorcových. Do zoznamu národných parkov bol zapísaný 1. októbra 1997. Najvyšším bodom Polonín je vrch Kremenec s nadmorskou výškou 1 207 metrov nad morom.

Práve Kremenec je bodom, ktorý spája slovenskú, poľskú a ukrajinskú hranicu. V NP Poloniny sa nachádza sedem národných prírodných rezervácií, 13 prírodných rezervácií a jedna prírodná pamiatka. Poloniny sú jediným územím na Slovensku s výskytom zubra hrivnatého vo voľnej prírode.


   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Členovia kapely Oasis neboli odvážni, Noel Gallagher sa sťažuje na konzervatívny prístup kolegov
<< predchádzajúci článok
Dva týždne platenej dovolenky poskytne Uber pracovníkom nakazeným koronavírusom

Počet zubrov v Poloninách úspešne rastie, je ich už 48 a v lete pribudnú mladé - diskusné fórum čitateľov