Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Radíme

13. februára 2019

Viete čo je tempeh? Už ste ho jedli? Je najvyšší čas!



Ak si pod týmto názvom neviete predstaviť o akú potravinu ide, nevadí. My vám povieme, čo tempeh je a ako sa k tejto veľmi zdravej potravine dostanete.



Zdieľať
Viete čo je tempeh? Už ste ho jedli? Je najvyšší čas!

Nie je sója ako sója

Tempeh je sójový výrobok, ktorý sa vyrába kultivovaním a kvasením celých sójových bôbov. Uvarené bôby sú naložené do kultúry ušľachtilej plesne a tá nimi prerastie, čím ich spojí a vytvorí tvrdú konzistenciu bielej farby.

Táto pleseň zaručuje obsah vitamínu B12, ktorý je nevyhnutný napríklad pri vegánskej diéte, pretože ako jediný je čisto živočíšneho (v podstate bakteriálneho) pôvodu a nedá sa nahradiť rastlinnými náhradami. Preto sa v jedlách používa ako chutná náhrada mäsa.

Indonézske mäso alebo sójový hermelín

Tempeh je pôvodom z Indonézie a rozšírený je v celej juhovýchodnej Ázií. Niekedy sa dokonca označuje ako „Indonézske mäso“. Veľkou výhodou je, že býva dobre stráviteľný, pripravuje sa na rôzne spôsoby a nevyžaduje ani dlhú tepelnú úpravu.

Obsahuje veľké množstvo vitamínov, vlákniny i proteínov a obsahuje všetky aminokyseliny ako kompletná bielkovina.

Niekedy je tempeh prirovnávaný aj k syru hermelínu vďaka jeho fermentácii a ušľachtilej plesni.

Sto gramov tempehu skrýva v sebe až 2,5 krát viac vápniku ako mlieko, neobsahuje žiadny cholesterol a je nízkotučný

Jedlo ako liek

Tempeh má dokonca nepopierateľné benefity pre naše zdravie a je vhodný pri prevencii alebo liečbe nasledovných ochorení:

– anémia

– nedostatok vitamínu B12

– črevné ochorenia

– osteoporóza

– nádorové ochorenia

– arterioskleróza

Túto potravinu si môžte pripraviť na milión spôsobov. Či už ako náhrada za mäso do gulášu, soté. Ako vegetarián si môžte navýšiť príjem bielkovín v praženici s tempehom, alebo ho pridať ku grilovanej zelenine. A ako všežravec si môžte jednoducho spestriť jedálniček.

Tempeh sa dá zohnať takmer v každom bio-obchode, alebo si ho môžte skúsiť pripraviť doma. No predtým na porovnanie, či sa vám podaril, odporúčame kúpiť si ho aspoň raz už hotový. V bio kvalite je dostupný v natur príchuti, marinovaný, smažený, ale aj údený.


   Tlač    Pošli

   

Súvisiace články:


 Aké má aromaterapia priaznivé účinky? (3. 2. 2019)
 Lacné letenky v kocke – ako nájsť akciové ponuky za pár eur? (23. 1. 2019)
 ÚVZ SR: V prekúrených miestnostiach sa ľahšie šíria virózy (23. 1. 2019)
 Pri chudnutí treba vynechať sacharidy, hovorí výživová poradkyňa (23. 1. 2019)
 Radíme: Aj tehotné ženy ba mali používať bezpečnostné pásy (17. 1. 2019)
 Zima dá imunitnému systému zabrať, posilnia ho vitamíny aj spánok (16. 1. 2019)
 Radíme: Pri zimných športoch treba zvýšiť opatrnosť (3. 1. 2019)
 Pravidlá platia aj na svahu: Za zrážku môže lyžiar, ktorý ide zvrchu (26. 12. 2018)
 Je mýtus, že tvrdý alkohol pomáha stráviť mastné jedlo (23. 12. 2018)
 Pri zimných športoch treba dbať na stav svahu aj svoje schopnosti (19. 12. 2018)



nasledujúci článok >>
Vyhubili sopečné erupcie neandertálcov? Navštívte región Horná Nitra-Bojnice a zistite viac...
<< predchádzajúci článok
Zvládli by ste dnes skúšky v autoškole? 95% vodičov na túto otázku odpovie zle!

Viete čo je tempeh? Už ste ho jedli? Je najvyšší čas! - diskusné fórum čitateľov