Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Radíme

09. júna 2021

Hlávkový šalát by v zdravom jedálničku nemal chýbať



Pre vysoký obsah zdraviu prospešných látok pomáha pri trávení, posilňuje imunitný systém či zlepšuje videnie.



Zdieľať
Hlávkový šalát by v zdravom jedálničku nemal chýbať

Hlávkový šalát by nemal počas jari a leta chýbať v jedálničku. Pre vysoký obsah zdraviu prospešných látok pomáha pri trávení, posilňuje imunitný systém či zlepšuje videnie. Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.


"V šaláte sa ukrýva množstvo vitamínov, ako B1, B2, B6, B9, C, E, K a hodnotný je aj pre obsah železa, vápnika, sodíka, zinku, selénu, horčíka a draslíka. Jeho priaznivé účinky sa prejavia aj vďaka obsahu vlákniny, " spresnila Katarína Blažová z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava hlavné mesto.

RÚVZ dodáva, že konzumácia šalátu môže pomôcť pri tráviacich ťažkostiach, posilňuje imunitný systém, odstraňuje únavu, podporuje okysličenie buniek či zabezpečuje lepšie zužitkovanie bielkovín v organizme. Šalát tiež posilňuje nervy a pre nízky obsah kalórií pomôže aj pri redukcii hmotnosti. "Čím je šalát tmavší, tým viac obsahuje antioxidantov a tie zabraňujú vzniku zápalových procesov," vysvetlil RÚVZ.

Vitamín C a betakarotén v šaláte zas chránia a posilňujú cievy, zlepšujú prietok krvi a tým zabraňujú vzniku infarktu. Draslík prítomný v hlávkovom šaláte podľa RÚVZ znižuje krvný tlak a výhodný pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín má priaznivý vplyv na zvyšovanie hladiny HDL cholesterolu ("dobrého cholesterolu") a zároveň na zníženie hladiny LDL ("zlého cholesterolu"). "Je štúdiami preukázané, že zelená zelenina znižuje riziko vzniku diabetu 2. typu. Dôvodom je nízky glykemický index, ktorý nespôsobí vysoký nárast hladiny cukru v krvi. Odporúčaný je najmä rímsky šalát, pretože obsahuje viac esenciálnych mikroživín," priblížil RÚVZ. Hlávkový šalát tiež pomáha pri nespavosti pre obsah látky s názvom lactucarium, ktorá má relaxačné a spánok vyvolávajúce účinky.

"V šaláte sa nachádza aj látka nazývaná zeaxantín, ide o antioxidant, ktorý zlepšuje videnie a bráni vekom podmienenej makulárnej degenerácii. V kombinácii s luteínom, ktorý je v ňom tiež prítomný, znižuje vznik sivého zákalu," dodal RÚVZ.

   Tlač    Pošli

   

Súvisiace články:


 Tablety do umývačky sa môžu využiť aj inak (6. 6. 2021)
 Radíme: Prisatého kliešťa treba odstrániť čo najskôr (19. 5. 2021)
 Čo vám chce telo povedať keď máte chuť na sladké, slané, horké a kyslé? (16. 5. 2021)
 Zistilo sa, že obyčajné objatie je pre človeka hodnotnejšie ako tisíc slov a robí nás oveľa šťastnejšími (16. 5. 2021)
 Našli ste na chlebe pleseň? Určite nejedzte ani tie "dobré" časti, môžete skončiť v nemocnici (20. 4. 2021)
 9 spôsobov, ako sa cez noc zbaviť bolesti zubov. Kedy už naozaj treba ísť k zubárovi? (14. 4. 2021)
 Silné svaly nie sú len o cvičení. Niektoré druhy zeleniny sú pre ich zdravie kľúčové (8. 4. 2021)
 Horší sa vám zrak? Šafran vám môže pomôcť tento proces zvrátiť (27. 3. 2021)
 Dávate si do kávy cukor? Pozor, môžete si tým spôsobiť tento problém (27. 3. 2021)
 Trpíte bradavicami? Máme jednoduchý liek na ich odstránenie (27. 3. 2021)



nasledujúci článok >>
Black Pumas vystúpia na Pohode 2022
<< predchádzajúci článok
Prstencové zatmenie Slnka bude viditeľné aj zo Slovenska, ale vzácny úkaz neuvidíme celý

Hlávkový šalát by v zdravom jedálničku nemal chýbať - diskusné fórum čitateľov