Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Radíme

23. decembra 2022

J. Majtán: Med pomáha pri liečbe rán, popálenín či herpesu



Med je funkčná potravina a obsahuje biologicky aktívne látky, z ktorých sú niektoré citlivé na vysoké teploty.



Zdieľať
J. Majtán: Med pomáha pri liečbe rán, popálenín či herpesu

Med pomáha pri liečbe akútnych a chronických rán, popálenín a herpesu. Osvedčil sa tiež v liečbe detského kašľa a v redukcii symptómov infekcií horných dýchacích ciest. Priblížil to vedec zo Slovenskej akadémie vied (SAV) Juraj Majtán.


"Na základe klinických testov môžeme povedať, že konzumácia medu priaznivo vplýva na metabolizmus lipidov, znížením hladín cholesterolu a triglyceridov," uviedol Majtán. Upozornil, že pri konzumácii medu si treba uvedomiť, že ide o prírodné sladidlo a preto nadmerná konzumácia medu by mohla mať pre organizmus skôr negatívny zdravotný účinok.

"Tak, ako je zvykom aj pri väčšine výživových prírodných produktov, je dobre med konzumovať ráno nalačno," spresnil. Ľudia by ho mali jesť v množstve jednej polievkovej lyžice denne. "Čo približne predstavuje 20 gramov medu, je to množstvo, ktoré by podľa môjho názoru malo mať zdraviu prospešné a povzbudzujúce účinky na organizmus," doplnil.

Med sa vyskytuje aj v kryštalickej podobe. Podľa vedca je kryštalizácia jeho prirodzená vlastnosť a pri premene skupenstva sa zachovávajú všetky biologické a zdraviu prospešné vlastnosti. "Kryštalizácia medu je spôsobená pomerom jednoduchých cukrov glukózy a fruktózy a zároveň aj od množstva peľových zŕn," priblížil.

Ako príklad uviedol repkový med, ktorý je po vytočení z plástu o pár týždňov skryštalizovaný. "Opakom je napríklad agátový med, ktorý vydrží v tekutom stave aj niekoľko rokov," doplnil.

Med je funkčná potravina a obsahuje biologicky aktívne látky, z ktorých sú niektoré citlivé na vysoké teploty. "Vysokou teplotou sa môžu degradovať a strácať svoje funkčné vlastnosti," podotkol. Patria tam napríklad látky bielkovinovej povahy, ktoré včela vylučuje do nektáru pri jeho spracovaní na med. Ideálna teplota, keď by mali ľudia pridávať med do čaju, je podľa neho okolo 40 stupňov Celzia.

   Tlač    Pošli

   

Súvisiace články:


 Radíme: Tradičné sviatočné jedlá možno pripraviť aj v zdravšej verzii (21. 12. 2022)
 Školské prázdniny 2022/2023 - Termíny školských prázdnin v školskom roku 2022/2023 (15. 12. 2022)
 Solíte viac, než je zdravé? Nadmiera soli sa prejaví bolesťami hlavy či problémami so zubami (4. 12. 2022)
 Chcete ušetriť energiu v domácnosti? Poradíme vám ako (22. 11. 2022)
 Ako vybrať vianočný stromček, ktorý vám doma rýchlo neopadá. Stromček kupujte vonku a zamerajte sa na stav jeho ihličia (20. 11. 2022)
 Hrozno je zdrojom antioxidantov, nachádzajú sa aj v šupke bobúľ (22. 10. 2022)
 Šupky od zemiakov nepatria do koša, je možné ich ešte efektívne použiť v domácnosti alebo na záhrade (22. 10. 2022)
 Odpojením tohto ušetríte veľmi veľa peňazí! (9. 10. 2022)
 Tento jednoduchý trik od inštalatéra vyčistí upchatý odpad (25. 9. 2022)
 Rozkrojená cibuľa v miestnosti. Fígeľ našich babičiek, ktorý naozaj funguje (25. 9. 2022)



nasledujúci článok >>
Video: Monika Bagárová zverejnila videoklip ku skladbe Něco víc s Benom Cristovao
<< predchádzajúci článok
Davis: Whitney bola zrejme najväčším ženským talentom modernej hudby (video)