Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

Svet filmu





Vyhľadávanie

Pridajte sa
Ste na Facebooku?
Ste na Twitteri?
Pridajte sa.

 Mobilná verzia




ESTA USA
kino
03. 03. 2010

Prekliaty ostrov

Prekliaty ostrovO Prekliatom ostrove sa na kineme diskutuje už dlhšie. Rozhodli sme sa preto pre trocha inú recenziu. O novom filme Martina Scorseseho a jeho možných interpretáciách, som sa porozprával s dlhoročným spolupracovníkom kinemy a zamestnancom Slovenského filmového ústavu - Michalom Michalovičom. Pozor, text obsahuje SPOILERY.





 Ako hodnotíš v skratke Prekliaty ostrov?

Nie som znalec celého Scorseseho diela, no jeho najslávnejšie filmy som videl asi všetky a niektoré z nich považujem za skvelé. Prekliaty ostrov nie je krokom späť, ale ani vpred, skôr je prešľapovaním na mieste.
K akému filmu Martina Scorseseho by si jeho novinku prirovnal?
Atmosférou mi to asi najviac evokovalo Mys hrôzy; aj keď je toto prirovnanie nie celkom šťastné, nič lepšie ma momentálne nenapadá.
Ako vnímaš analógie k Hitchcockovej réžii?
Môže byť, áno, Scorsese sa napríklad v už spomenutom Myse hrôzy svojim spôsobom vyznáva z obdivu k  režisérskej legende. Nemalo by to však byť kritériom kvality, ani jedným smerom, ani druhým. Môžeme hrať hru – nájdi viac odkazov, ale Prekliaty ostrov vďaka tomu lepším filmom nebude, myslím si. Na druhej strane – ani horším. Je to proste súčasť filmu, nič viac, nič menej.


SPOILER! Môžeš v bodoch ponúknuť možnosti interpretácie, ktoré sa týkajú hlavnej postavy a záverečnej pointy?
Som ochotný pripustiť si dve, aj keď ich asi môže byť viac. V každom prípade pointou je, že nedokáže uniesť vinu. Či už si to uvedomuje od začiatku a pre lekárov hrá divadielko, aby ho uznali hodným zákroku, alebo ho oni „prinútili prezrieť“. Fakticky síce nedokážem vylúčiť možnosť, že je detektívom a nie pacientom, no tá mi po tom všetkom príde najviac pritiahnutá za vlasy.
Nemal si pocit, že DiCaprio nebol nijak výnimočný v hlavnej úlohe?
Mal, nepredviedol podľa môjho názoru nič, čo by sme už od neho nevideli. Jeho herectvo je miestami príliš silové, čo vynikne najmä v scénach s pokojným a vyrovnaným Kingsleym (iste, ide aj o odlišnosti v postavách, ale aj tak). Na druhej strane, keď sa stretne s postavou, ktorú stvárňuje Patricia Clarksonová, jeho prejav je v danom momente tým tlmenejším.
Súhlasíš s teóriou, že Scorsese sa pohral s filmovým klišé – záverečného odhalenia pointy ?
Do určitej miery áno, pretože ten twist znásobil. Nejde iba o to, že veci sa vyjasnia, že ich zrazu vidíme obrátene vzhľadom na dovtedy rozprávaný príbeh. Tu sa otvára viacero možných línií a môžeme kombinovať (takmer) podľa ľubovôle.


Myslíš si, že odvolávky na slávneho režiséra a práca s otvorenou pointou stačia na dobrý film?
Priemerne dobrý, teda nie výnimočné dobrý, ani výnimočné zlý, aspoň nie v rámci môjho hodnotového rebríčka. 
Aké otázky/témy ponúka Prekliaty ostrov?
Vina, spása, vykúpenie.
Aké postavenie mu tipuješ v rámci dejín kinematografie?
Nejde ani zďaleka o taký významný film, ako boli povedzme Taxikár, Zúriaci býk, nedosahuje trebárs ani kvalít Špinavých ulíc, Mafiánov či Kasína. Iste, ide aj o kontext, tie filmy sa vpisovali do celkom inej doby ako dnes Prekliaty ostrov, čo nepochybne tiež zohráva svoju úlohu. 
Patrí Prekliaty ostrov k titulom, ktoré treba na celkové pochopenie vidieť viac krát?
Ak áno, tak všetko, čo som doteraz povedal, je úplne irelevantné.
Čakal si viac?
Nie, viac-menej som dostal presne to, čo som čakal. B-čkový film s A-čkovým rozpočtom a hercami. Akurát ma to bavilo menej, než som dúfal.

Prekliaty ostrov

Autor: Peter Konečný, Michal Michalovič
Zdroj: Kinema